Ücretsiz izne çıkartılan işçiye aylık 1168 lira nakdi ücret desteği verilir. Ücret izin sırasında kısa çalışma ödeneği (KÇÖ) alamazsınız. Kısa çalışma ödeneği, brüt ücretin yüzde 60’ı oranında olduğu için, nakdi ücret desteğine göre nispeten daha yüksektir. Ama kısa çalışma ödeneği alabilmeniz için, işverenin sizin için 30 Haziran 2020 tarihine kadar İŞKUR’a başvurmuş olması gerekir.

Ücretsiz izin uygulaması, işten çıkarma yasağı boyunca devam edebilir. İşten çıkarma yasağı şimdilik 17 Kasım 2020 tarihine kadar uzatıldı. Ancak, kanuna göre 30 Haziran 2021 tarihine kadar da uzatılması mümkündür. Dolayısıyla işveren, işten çıkarma yasağı devam ettiği sürece sizi ücretsiz izne ayırabilir.

İşverenin sizi yıldırmak, kendi isteğinizle işten ayrılmaya zorlamak amacıyla ücretsiz izne çıkartacağını düşünüyorsanız başka haklı fesih gerekçeleri bulmanız gerekir. Örneğin, işveren sizinle aynı birimde çalışan ve aynı işi yapan diğer kişileri normal çalıştırmaya devam ederken, sizi ücretsiz izne ayırırsa eşit davranma ilkesine aykırılık iddiasında bulunabilirsiniz. İşveren, hak etmiş bulunduğunuz ücreti ödemezse veya eksik öderse bunu da haklı fesih sebebi yapabilirsiniz. Bunun için öncelikle işverene ihtar çekip, ardından haklı fesihte bulunmalısınız. Haklı fesihte kıdem tazminatı talep edebilirsiniz. Muhtemelen işveren talebinizi kabul etmeyecektir. Bu durumda önce arabulucuya başvurup, ardından dava açabilirsiniz. Bu aşamaya geldiğinizde hukuki destek almanızı öneririm.

KISA ÇALIŞMA HAKKI OLAN İŞÇİ ÜCRETSİZ İZNE ÇIKARTILABİLİR Mİ?

Beş aydır kısa çalışma şeklinde çalışıyordum. İşveren şimdi de pandemi ücretsiz iznine çıkardı. Kısa çalışma hakkım var iken işverenin ücretsiz izne çıkartma hakkı var mıdır? (Sinem K.)

Kısa çalışma ödeneğinin süresi 31 Ekim 2020 tarihine kadar uzatılmış bulunuyor. Ayda 30 gün üzerinden kısa çalışmaya tabi iseniz, işverenin sizi kısa çalışma kapsamında göstermesi gerekir. Bunun işverene herhangi bir külfeti yoktur. Ayda 30 günlük kısa çalışma hakkınız var iken işveren sizi ücretsiz izne çıkartıp, daha az gelire mahkûm ediyorsa ihtar çekip haklı fesih yapabilirsiniz.

Kısa çalışma uygulamanız ayda 30 günden az ise örneğin ayda 10 gün çalışıp, 20 gün kısa çalışma ödeneği almışsanız, işverenin kısa çalışmayı sona erdirip ücretsiz izne çıkarmasının önünde bir engel bulunmuyor.