İŞKUR Gaziantep İl Müdürlüğü tarafından açılan ihalelere fesat karıştırıldığı tespit edildi. İl müdürü ve şube müdürlerinin de aralarında bulunduğu 11 sanık, 10 ay ile 1 yıl 3 aya kadar değişen hapis cezalarına çarptırıldı. Sanıklar daha önce suç işlemediği için cezaları ertelenirken il müdürü E'nin görevine son verildi.

Türkiye İş Kurumu'nun (İŞKUR) Gaziantep il müdürlüğü tarafından 2013 ve 2014 yıllarındaki araç kiralama ve servis hizmeti için açılan ihaleleri mercek altına alan müfettişler, 3 ihalede tekliflerin şartnameye uymamasına karşın aynı firmaya verdildiğini belirledi. Müfettişlerin tespitine göre, 3 adet şoförlü araç kiralama için açılan 2 ihale, modeli ve silindir hacmi uygun olmayan araçlarla teklif veren firmaya verildi. Bir yıl sonra yapılan 36 aylık araç ihalesini de 486 bin TL'lik teklif vererek kazanan firma, aynı yıl açılan servis ihalesini de yeterli belge sunmamasına karşın 407 bin TL'lik teklif vererek aldı.

Söz konusu ihalelerin başka teklif alınmadan hep aynı firmaya verildiğini kayıt altına alan müfettişler, İŞ-KUR İl Müdürü Sıraç E., ihale komisyonu üyeleri ve firma ortağı 2 kişi hakkında suç duyurusunda bulundu. İhalelerle ilgili soruşturma başlatan cumhuriyet savcısı 11 kişi hakkına ''ihaleye fesat karıştırmak'' suçlamasıyla dava açtı.

'UZMANLIĞIM YOKTU'

İŞKUR İl Müdürü Sıraç E., mahkemede yaptığı savunmada FETÖ'nün kendisine kumpas kurduğunu ve kuruma zarar verme niyetinde olmadığını belirtti. E'nin ihale komisyonu başkanı olarak atadığı yardımcısı Rıza A. ise 'şartnamalerdeki teknik konulara hakim olmadığını ve bu durumun düşük fiyat konusuna odaklandıklarından dolayı ortaya çıktığını' savundu. İhale komisyonu olan diğer şube müdürleri de memuriyetlerinin hiçbir zamanında bu konu hakkında bir eğitime tabii tutulmamalarına rağmen komisyona atandıklarını belirtti.

İŞKUR İl Müdürü Sıraç E'yi 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptıran mahkeme yardımcısı Rıza A. ve 3 şube müdürünün de aralarında bulunduğu 10 kişiye 10 ay ile 1 yıl 3 aya kadar değişen hapis cezaları verdi. Mahkeme sanıkların daha önce suç işlememesini göz önüne bulundurarak hükmün geriye bırakılmasına karar verdi. Kararın ardından İl Müdürü Sıraç E. görevinden alındı.

Fırat Alkan

CUMHURİYET