Bir kadroda ve sadece bir görev yürütmeleri esas olan memurlara, istisnai hallerde verilebilen ilave görevlere ilişkin uygulamalardan birisi de “ikinci görev” düzenlemesidir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, bazı hallerde memurlara bu Kanuna tabi kurumlarda ücretli ikinci görev verilebilmesine imkan tanırken, asıl görevinin yanında birden fazla ikinci görev verilen memurlara ise ikinci görevlerden sadece birisi için ödeme yapılabilmesini mümkün kılmıştır.

Memurlara verilebilecek ikinci görevler

Devlet memurlarına esas görevlerinin yanı sıra;

-İl ve ilçe sağlık müdürlüğü, il sağlık müdür yardımcılığı, halk sağlığı müdürlüğü, halk sağlığı müdür yardımcılığı, sağlık grup başkanlığı, il sağlık ve halk sağlığı müdürlüklerinde ilgili mevzuatı uyarınca tabipler tarafından yürütülmesi öngörülen şube müdürlükleri (bu görevler tabiplere verilebiliyor) ikinci görev olarak verilebilir.

-Baştabiplik (bu görev tabiplere verilirken, diş hekimlerine ve veterinerlere de meslekleri ile ilgili baştabiplik görevleri verilebiliyor) ikinci görev olarak verilebilir.

-Baştabip yardımcılığı (tabiplere, diş hekimlerine ve eczacılara verilebiliyor) ikinci görev olarak verilebilir.

-Okul ve enstitü müdürlüğü, başyardımcılığı ve yardımcılığı (bu görevler öğretmenlere verilebiliyor) ikinci görev olarak verilebilir.

-Kurumların tabiplikleri, diş tabiplikleri, eczacılıkları, kimyagerlikleri, veterinerlikleri, avukatlıkları ile adli tıp kurumu uzmanlıkları ikinci görev olarak verilebilir.

-Asıl görevlerinin bulunduğu bucak, ilçe ve zorunlu hallerde il belediyelerinin yüksek mühendis, mühendis, yüksek mimar ve mimarlarca yürütülmesi gereken teknik hizmetler ikinci görev olarak verilebilir.

-Özel kanunlarla veya özel kanunların verdiği yetkiye dayanılarak memurlara gördürülmesi öngörülen sürekli hizmetler ikinci görev olarak verilebilir.

İkinci görev verilen memura ödenecek ücret

Verilen ikinci görevden dolayı, memurlardan bazılarına “ikinci görev aylığı” ve “yan ödeme farkı” ödenirken, bazılarına ise sadece “yan ödeme farkı” ödenmektedir.

Ancak memura ikinci görev aylığı ödenebilmesi için, ikinci görev olarak verilmesi yasak olmayan boş bir kadroya (bazı görevlerde kadro şartı aranmamaktadır) ilişkin görevin ikinci görev olarak verilmiş olması gerekir.

   a-İkinci görev nedeniyle aylık

Devlet memurlarına verilen ikinci görev nedeniyle “ikinci görev aylığı” ödenebilmesi için, ikinci görev olarak verilmesi yasak olmayan boş bir kadroya (sağlık grup başkanlığı, baştabip ve baştabip yardımcılığı görevleri için boş kadro şartı aranmıyor) ilişkin görevin ikinci görev olarak verilmiş olması gerekir.

İkinci görevden dolayı memura; ikinci görevin kadro derecesinin ilk kademe aylığının (gösterge + ek gösterge) üçte ikisi ikinci görev aylığı olarak ödenir. Ancak, sağlık grup başkanlığı, baştabip ve baştabip yardımcılığı hizmetlerini ikinci görev olarak yürütülmesinde kadro şartı aranmadığından, bu görevleri ikinci görev olarak yürütenlere asıl görevlerinde almakta oldukları aylığın (gösterge + ek gösterge) üçte ikisi (2/3) ayrıca ikinci görev aylığı olarak ödenir.

   b-İkinci görev nedeniyle yan ödeme

İkinci görev verilen memura, her iki görevine ilişkin aynı cins yan ödemenin (zamların) hangisinin miktarı daha fazla ise o yan ödeme ödenir ve ayrıca farklı cinsteki yan ödemelerin tamamı ödenir.

   c-İkinci görev nedeniyle diğer ödemeler

İkinci görev verilen memura, yukarıda belirtilen ödemelerin dışında; tazminat, tazminat farkı, ek ödeme ve ek ödeme farkı gibi ödemeler verilmez.

Okul idareciliği yapan öğretmene ikinci görev karşılığı ücret

Öğretmenlere okul müdürlüğü veya okul müdür yardımcılığı görevleri ikinci görev olarak verilebiliyor.

Ancak verilen bu görevlerin, kadroya dayalı görevler olmamasının yanı sıra ikinci görev aylığı ödenmesinde kadro şartı aranmayan görevlerden olmaması nedeniyle, okul müdürlüğü veya okul müdür yardımcılığı görevini ikinci görev olarak yürüten öğretmenlere ikinci görev aylığı ödenmemektedir.

Öte yandan, ikinci görev olarak müdür veya müdür yardımcılığı görevi verilen öğretmenlere, haklarında geçerli olan yan ödemeler yerine, ikinci görev olarak yürüttükleri göreve ilişkin (daha yüksek olan) yan ödemeler esas alınarak maaş ödemesi yapılmaktadır.