Koronavirüs sürecinde işveren ve işçilere verilen destekler 30 Haziran’da sona erdi. Salgın sürecinde çok sayıda çalışan ücretsiz izne çıkarıldı. İşten çıkarılma yasağının sona ermesi ile bu çalışanlar işten çıkarılmalarını durumunda işsizlik maaşı alıp alamayacaklarını merak ediyor. 

İşsizlik maaşından kimlerr yararlanabiliyor? Erken emeklilik şartları neler? Asgari ücret desteği başvurusu nasıl yaplacak? Tüm bu soruların yanıtını Yeniasır'dan Faruk Erdem verdi. İşte merak edilen soruların cevapları...

Geçmiş Bağ-Kur primlerini ödememiş olanlar için yapılandırmada müthiş bir fırsat var. İhya eski fiyattan yapılacak, borç ucuza kapanacak emeklilik başlayacak...

Geçtiğimiz ay çıkartılan yapılandırma yasası ile ilgili başvuru süreci devam ediyor. Kamuya olan tüm borçları kapsayan yapılandırma ile ilgili başvurular 30 Ağustos tarihine kadar devam edecek. Devlete olan borçlardaki faizler ve cezaların tamamı silinecek. Ana paraya enflasyon farkı eklenecek. Borcunu peşin ödeyenlerin borcuna eklenen enflasyon farkının da yüzde 90'ı silinecek. Taksit yaptırmak isteyenler ise 18 taksit ve 36 aya kadar vade yaptırabilecek.

Taksitler iki ayda bir ödenecek. Yapılandırma yasasında ayrıca Bağ-Kur'lular için de emeklilik fırsatı çıktı. Emeklilik için daha önce dondurulan prim günlerine ihtiyacı olan Bağ-Kur'lulara, bunları avantajlı şekilde ihya (canlandırma) etmeleri için tanınan imkan sürüyor. 1 Temmuz'da başlayan başvuru süresi, 1 Kasım'da sona erecek. Bu tarihler arasında Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvuranlar, dondurulan günlerinin tamamını daha az ödemeyle yeniden kullanabilecek. Burada hesaplanan borcun tamamının da ilk taksit ödeme döneminde yani 1 Kasım'a kadar yapılması zorunluluğu var.

NASIL HESAPLANIYOR? Bağ-Kur'lular normalde dondurulan sigortalılık süresini, bugünkü değeri üzerinden (aylık bin 234 lira) ödeyerek kazanabiliyor. Bu düzenlemeye göre ihya edilecek primlerde ise borçlu olunan tarihteki tutarlar baz alınacak ve sadece enflasyon farkı ile güncelleme yapılacak. İhya ödemelerinde Yİ-ÜFE'de herhangi bir indirim uygulanmayacak. İhya işlemi yapanlar, eğer şartları sağlıyorsa hemen başvurusunu yapıp emekli olabilecek. Vefat eden Bağ-Kur'luların yakınları da dul ve yetim aylığı için ihya başvurusu yapabilecek. Bu şekilde hak sahipleri, ölüm aylığı bağlatabilecek.

DESTEK BORÇTAN MAHSUP EDİLECEK  Asgari ücret desteği için başvurmak istiyoruz. Bu destek bizim hesaplarımıza mı yatırılıyor?

2016 yılında başlatılan asgari ücrete destek uygulaması bu yıl da davam edecek. Asgari ücretle çalışan işçilere 75 lira destek sağlanması kararını da içeren 'Torba Kanun' teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Söz konusu destek için sektör ayrımı yapılmayacak ve günlük 2.5 lira aylık 75 lira destek sağlanacak. Böylece işverenin işçi başına alacağı bu miktar asgari ücretin maliyetini düşürmüş olacak.

Söz konusu ödeme nakit olarak değil SGK ödemelerinden düşülerek yapılacak. Uygulamayla 1.4 milyon işletmeye 6.2 milyar lira destek sağlanacak. Destekten 9.3 milyon sigortalının faydalanacağı öngörülürken, tüm işyerlerini kapsayacak destek için başvuruya gerek bulunmuyor.