Devlet memurlarının terfi tarihleri; hizmet süreleri, haklarında yapılan intibak işlemleri, memuriyet dışı hizmetlerinin değerlendirilmesi gibi durumlara bağlı olarak değişirken, kullandıkları bazı izinlerden dolayı da terfi tarihleri etkilenebilmektedir.

Kademe ilerlemesi

Görevinin önem ve sorumluluğunda herhangi bir artış olmaksızın, bulunduğu derece içerisinde aylık göstergesinin ilerlemesi anlamına gelen kademe ilerlemesini yapabilmesi için memurun; bulunduğu derecede ilerleyebileceği bir kademenin bulunması ve bulunduğu kademede en az bir yıl çalışmış olması (veya bir yıl çalışmaya karşılık gelecek hizmetinin bulunması) gerekiyor.

Öte yandan, istisnai bazı hallerde de kademe ilerlemesi yapılabilmektedir. Öreğin; son 8 yılda disiplin cezası almayanların (geçiş sürecinde sicil ve disiplin şartı var) kademe ilerlemesi yapması, belirli bir süre görev yapmak üzere sürekli görevle zorunlu olarak kalkınmada birinci derecede öncelikli yörelere atanan memurlara bu yörelerde fiilen çalıştıkları her iki yıl için bir kademe ilerlemesi daha verilmesi gibi.

Kademe ilerlemesi yapabilmek için aranan şartları taşıyan memurlar, hak kazandıkları tarihten geçerli olmak üzere bir ileri kademeye ilerlemiş sayılırlar. Bir üst kademeye ilerleme tarihi terfi tarihleri olmaktadır.

Ayrıca, aday olarak göreve başlayan memurların kademe ilerlemesi asaletlerinin tasdik edilmesinden sonra olmakla birlikte, izleyen terfi tarihleri kademe ilerlemesi yaptıkları tarihte olmaktadır.

Memurun kullandığı izinlerin terfi tarihine etkisi

Devlet memurları, 657 sayılı Kanunda belirtilen hallerde ve sürelerle; yıllık izin, hastalık izni, sağlık izni, mazeret izni, refakat izni, aylıksız izin gibi izinleri kullanabilmektedirler.

Memurların kullandığı izinlerin bazıları hizmet süresinden sayılarak, kademe ilerlemesine esas hizmet süresinin belirlenmesinde hesaplamaya dahil edildiğinden memurun terfi tarihinde herhangi bir değişikliğe sebep olmazken; bazı izin süreleri ise kademe ilerlemesinde dikkate alınmamakta ve memurun terfi tarihini etkileyebilmektedir.

Memurların kullandıkları izinlere bakıldığında, aylıksız izin kullanımı nedeniyle memurun terfi tarihinin değişebildiği görülmektedir. Ancak, aylıksız izin süresinin borçlanılabildiği durumlarda, borçlanma süresine göre terfi tarihinin etkilenmesi de farklı olabilmektedir.

Aylıksız izin kullanmanın terfi tarihine etkisi

a-Devlet memurları tarafından aşağıda belirtilen şekillerde kullanılan aylıksız izin süreleri, bu sürelere ilişkin borçlanma yapılmış olsun veya olmasın, kademe ilerlemesinde değerlendirilir. Bu izin süreleri, (arada başka çalışılmayan süre olmaması durumunda) memurun terfi tarihini etkilemez.

*Askerlik görevini tamamlayıp memuriyete dönen memurun aylıksız izinli olarak askerde geçirmiş olduğu süre, kademe ilerlemesinde değerlendirilir.

*Kendisi veya eşi doğum yaptığı için aylıksız izin kullanan memurun,  bu şekilde geçirdiği aylıksız izin süreleri, kademe ilerlemesinde değerlendirilir.

*Zorunlu yer değiştirmeye tabi eşinin atandığı yere (1. ve 2. derece kalkınmada öncelikli yerler hariç) atanamadığı için memuriyeti süresince 4 yılı aşmamak üzere eşinin görev süresi kadar aylıksız izin verilen memurun bu şekilde geçirdiği aylıksız izin süreleri, kademe ilerlemesinde değerlendirilir.

*Yabancı devletlerin resmî kurumlarında veya uluslararası kuruluşlarda aylıksız izinli sayılmak suretiyle görevlendirilen memurun, görevine dönmesi halinde, aylıksız izinli olarak geçirdiği söz konusu süreler, kademe ilerlemesinde değerlendirilir.

*Teşkilat kanunlarındaki özel düzenlemeler kapsamında aylıksız izinli sayılmak suretiyle başka kurumlarda görevlendirilen memurun, diğer kurumlarda görevli olarak geçirdiği süreler, kademe ilerlemesinde değerlendirilir.

b- Memurların aylıksız izin kullandığı diğer hallere ilişkin izin süreleri ise memurun kademe ilerlemesinde değerlendirilmez. Bu izinlerin süresine göre, izin dönüşünü izleyen ilk terfi tarihi değişebilir.