Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Antalya, Muğla, Mersin, Adana ve Osmaniye'de orman yangınlarından etkilenen alanların "Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi" ilan edildiğini bildirdi.

Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Milletimizin yaralarını sarmak, zararını karşılamak, imkanlarını öncekinden de iyi hale getirmek için gereken tüm adımları atmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Yangından etkilenen bölgelerin Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından "Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi" ilan edildiğini aktaran Erdoğan, şunları kaydetti:

"Başta afet bölgelerindeki vatandaşlarımız olmak üzere aziz milletimize geçmiş olsun dileklerimi ifade ediyor, afet sebebiyle hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Cenab-ı Allah'tan rahmet, yaralılarımıza şifa diliyorum."

Beş ilde 17 ilçe

Yangının ağır etkilediği illerin afet bölgesi içine alınan mahalleleri; Antalya'da Manavgat, Akseki Alanya, Gündoğmuş ve Gazipaşa ilçelerindeki tüm mahalleler; Mersin'de Aydıncık ve Silifke ilçelerindeki mahalleler; Osmaniye'de Merkez ve Kadirli ilçeleri; Adana'da Aladağ, İmamoğlu, Karaisalı ve Kozan'daki mahalleler ile Muğla'da Marmaris, Bodrum, Milas, Köyceğiz ve Seydikemer ilçelerindeki mahalleler olarak belirlendi.

Yaralar sarılacak

Bir bölgenin "afet bölgesi" kapsama alınması için afet sebebiyle ölü veya ağır yaralıların bulunması, tarım ürünlerinin en az 3'te 1'inin zarar görmüş olması, büyük ve küçükbaş hayvanların telef olması, ilgili yerde kışların çok şiddetli ve inşaat mevsiminin kısa süreli olması, ilgili yerdeki kamu tesislerinin kullanılamayacak veya çalışamayacak derecede hasar görmüş olması ve ulaşım imkanlarının çok sınırlı olması etkilerinin tespit edilmesi gerekiyor. Bölge, bu kapsama alındıktan sonra ise sağlık hizmetlerinden, hasarları yapıların yenilenmesine kadar pek çok noktada devlet kurumları ücretsiz hizmet sunuyor. Ayrıca bölgenin ihtiyacının giderilmesine yönelik ortaya çıkan kredi ihtiyacı için de tüm bankalarca faiz kolaylığı sağlanıyor.