Yaptığı görevden dolayı sağlığı veya hayatı tehlikeye girebilecek olan Devlet memurlarından bazılarına her ay ilave ödeme yapılmakta, ancak bu ödeme düşük miktarlarda olmaktadır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümlerine göre aylık akan kamu görevlilerine, sağlık veya hayatları bakımından tehlike oluşturabilecek işlerde çalışmaları durumunda her ay iş riski zammı da ödenmektedir.

İş riski zammı

Hayat ve sağlık için tehlike arzeden hizmetlerde çalışan memurlara “İş Riski Zammı” ödeneceğine 657 sayılı Kanunda hükmedilmiş; hangi işi yapan ve hangi görevde bulunan memura kaç puan iş riski zammı ödeneceği ise “Devlet Memurlarına Ödenecek Zam Ve Tazminatlara İlişkin Karar” ile belirlenmiştir. Öte yandan, toplu sözleşmelerle de iş riski zammına ilişkin ödemeler konusunda belirleme yapılabilmektedir.

Mevcut belirlemelere göre, memurlara ödenecek iş riski zammına ilişkin puanlar; unvana, hizmet sınıfına, eğitim durumuna, hizmet süresine, aylık/kadro derecesine, çalışılan kuruma göre farklılık gösterebilmektedir.

İş riski zammının aylık miktarı

Kadro/görev unvanları itibarıyla Devlet memurları hakkında belirlenmiş olan İş Riski Zammı puanlarının, ilgili dönemde geçerli olan “Yan Ödeme Katsayısı” ile çarpımı sonucunda, memura ödenecek iş riski zammının aylık brüt tutarına ulaşılmaktadır.

Hesaplanan bu brüt tutardan, gelir vergisi (ödemenin yapıldığı aya göre vergi dilimi değişebiliyor) ile damga vergisi kesintisi yapılmaktadır.

Bu kapsamda, 657 sayılı Kanun hükümlerine göre maaş alan  ve iş riski zammından yararlanan memurlardan bazılarına 2020 yılının ikinci yarısındaki aylarda (%15 gelir vergisi diliminde) ödenen iş riski zammının aylık net tutarı aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.

Kadro/Görev Unvanı

Aylık Net İş Riski Zammı 

-veteriner hekim, veteriner sağlık teknikeri, veteriner sağlık teknisyeni

83 TL

-gıda tarım ve hayvancılık bakanlığı taşra teşkilatında: sağlık teknikeri

83 TL

-arama kurtarma teknisyeni

29 TL

-adli tıp kurumunda: şube müdürü, eczacı, silah muayene memuru,  sağlık teknisyeni ve yardımcısı, laborant,  laborant yardımcısı, hemşire

25 TL

-infaz ve koruma başmemuru, infaz ve koruma memuru

25 TL

-ölçü ve ayar memuru

25 TL

-adliyede: emanet memuru

25 TL

-su altında araştırma yapan; müze müdürü, müze müdür yardımcısı, müze araştırmacısı, arkeolog

24 TL

-kaymakam

21 TL

-icra müdürü, icra müdür yardımcısı

21 TL

-uzman tabip, pratisyen tabip, diş tabibi, eczacı, bakteriyolog, biyolog, eczacı, tıbbi teknolog, sağlık memuru, hemşire, ebe, sağlık teknikeri, laboratuvar teknisyeni, hemşire yardımcısı, laborant, teknisyen yardımcısı

21 TL

-bilgisayar işletmeni, veri hazırlama ve kontrol işletmeni

21 TL

-cezaevlerinde görevli öğretmen

19 TL

-emniyet amiri, başkomiser, komiser, komiser yardımcısı, polis memuru 

17 TL

-adalet bakanlığında: psikolog, sosyal çalışmacı, pedagog

13 TL

-ceza ve tevkif evlerinde: idare memuru

12 TL

-yataklı ve yataksız tedavi kurum ve kuruluşları ile ıslah kurum ve enstitüleri, hayvan yetiştirme ve temin laboratuvarlarında görevli; hasta bakıcı, hayvan bakıcısı, hizmetli, hademe, odacı 

12 TL

-bakıcı anne

12 TL

-itfaiye teşkilatında: amir, itfaiyeci, başçavuş, çavuş, onbaşı, er, operatör, şoför  

12 TL

-zabıta teşkilatında: amir, başkomiser, komiser, komiser yardımcısı, memur ile belediye trafik memuru

11 TL

-çarşı ve mahalle bekçisi

11 TL

-radyoaktif ve zehirli maddelerle çalışan teknik hizmetler sınıfı personeli

10 TL

-öğretmen

10 TL

-koruma ve güvenlik görevlisi, güvenlik görevlisi,  koruma amir yardımcısı, koruma memuru, bekçi               

7 TL