Dün 29 Eylül sonrası en yüksek seviyeye çıkan ABD Dolar Endeksi, bugün küresel piyasalarda düşüşte ve dolar bugün özellikle gelişen ülke paraları karşısında değer kaybediyor.

Küresel piyasalarda geçen hafta hem pandemide 2. dalga hem de ABD’de teşvik paketinin seçim sonrasına kaldığının netleşmesi ile risk iştahındaki düşüşle endeksler sert düşerken dolar ise yükselmişti. Bu hafta ise özellikle Avrupa’nın tedbirleri artırmasına karşın gelen tepki alımlarıyla endeksler yükselişte. Dolar cephesinde ise risk iştahının artmasıyla düşüş var.

Bugün gelişen ülke paralarından ruble, Polonya zlotisi, real, peso ve rupi en çok değer kazananlardan olurken ruble haftalık bazda geçen haftaki sert kaybının ardından bu hafta petrolün toparlanmasından da kuvvet alarak en iyi performansı gösteriyor.

TL, gelişen ülke paralarının değer kazandığı işlem gününde döviz karşısında tarihi düşük seviyeye geriledi. USD/TRY bugün 8,5375, EUR/TRY 9,9970 ve GBP/TRY 11,09 ile rekor tazeledi. PPK sonrası değer kaybını hızlandıran TL’nin 9. İşlem günündeki kaybı %10’u geçti ve sene başından itibaren kayıp ise %30’u aştı.

PPK öncesi 500 bp altına gerileyen Türkiye CDS 5 Yıllık Risk Primi ise 570 bp ile son derece yüksek seviyede.