Fransa'da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yönetiminin ‘emeklilik reformuna’ yönelik protestolar ikinci gününde de devam ediyor.

"ACELE ETSELER İYİ OLUR"

Grevin geleceği hakkında beklenen açıklama ise CGT sendikasından geldi. 10 Aralık için yeni bir grev ve eylem çağrısında bulunan sendikanın temsilcisi Catherine Perret, “Hükümet, ülkemizdeki sosyal hoşnutsuzluğun boyutunu anlamakta sınıfta kaldılar ve bazı cevaplar bulma konusunda acele etseler iyi olur” dedi.

FRANSA'DA POLİS ŞİDDETİ

Fransa'da emeklilik reformunu protesto eden göstericilere Fransız polisi şiddetle müdahale etti. Protestolarda yaralananlardan biri de Anadolu Ajansı foto muhabiri Mustafa Yalçın oldu.

Fransız polisinin akaryakıt zammı ile başlayan ve Macron yönetimine karşı bir isyana dönüşen Sarı Yelekliler eylemlerine de sert bir şekilde müdahale etmesi, orantısız gücü ortaya koyuyor.

İnsan hakları örgütü Amnesty International, "Fransız polisi, barışçıl bir şekilde gösteri yapan ve kamu düzenini tehdit etmeyen protestoculara karşı sıklıkla plastik mermi ve göz yaşartıcı bomba kullandı. Polisin aşırı güç kullandığını ispatlayan birçok belge bulunuyor." açıklamasında bulundu. 

Fransız yasalarına göre, güvenlik güçlerinin plastik mermiyle kişilerin kafasını hedef alması yasaklanıyor. Buna rağmen, polis sıklıkla gazetecileri ve göstericileri hedef alıyor.

FRANSA'YA AĞIR BİLANÇO

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, son 1 yılda polisin gösterilerde kullandığı orantısız güç nedeniyle 1 kişi ölürken, 26 kişi gözünü kaybetti, 5 kişinin eli koptu ve yaklaşık 500 kişi yaralandı. 

Öte yandan, gösterilerde 12 binden fazla kişi göz altına alındı, 3 bin 163 kişiye hapis cezası verildi. 

AVRUPA SESSİZ

Demokrasi, ifade ve toplanma özgürlüğü ile insan hakları savunucusu rolünü üstlenen Avrupa, Fransa'daki polis şiddetine sessiz kalmaya devam ediyor. 

AB Komisyonu Sözcüsü Eric Mamer, günlük basın toplantısında AA muhabirinin "Fransa'da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un emeklilik reformunu protesto eden göstericilere karşı polisin şiddet kullanmasına ilişkin bir tepkiniz var mı? Meslektaşım Mustafa Yalçın, gösterilerde yaralanan gazetecilerden biriydi. Yalçın, polis tarafından kullanılan gaz bombası kapsülünün gözüne isabet etmesi nedeniyle gözünü kaybetme riskiyle karşı karşıya." sorusunu yanıtladı.

"FRANSA'DAKİ DURUMA YORUMUMUZ YOK"

Mamer, bunun üzerine "AB Komisyonu hem kişilerin gösteri yapma hakkına hem de basın mensuplarının bu olayları takip ederek haberleştirme hakkına saygı gösteriyor. Ancak aynı zamanda polis güçlerinin gösterilerin barışçıl bir şekilde gerçekleşmesini sağlama bağlamında görevleri bulunuyor. Bunun dışında Fransa'daki durum hakkında bir yorumumuz bulunmuyor." dedi.

"BU SADECE ÜYE ÜLKELERİ İLGİLENDİRİR"

Mamer, "Güvenlik güçleri bazen zor durumlarla karşılaşabilirler ancak bu durumlar üye ülkeleri ilgilendirir. Üye ülkeler bu süreçlerle baş etmelerini sağlayacak gerekli prosedürlere sahiptir." açıklamasında bulundu.