ABD Merkez Bankası (Fed) tutanakları, yetkililerin ekonomiye verilen desteğin azaltılması için belirlenen istihdam hedefine “bu yıl içerisinde” ulaşılacağını düşündüklerini, ancak para politikasının bundan sonra nasıl evrilmesi gerektiği konusunda fikir ayrılığı yaşadıklarını ortaya koydu.

Fed’in 27-28 Temmuz’da gerçekleştirdiği para politikası toplantısının tutanaklarına göre Fed üyelerin çoğu, merkez bankasının aylık tahvil alım tutarının bu yıl içinde azaltılacağını öngördü.

Fed tutanaklarına yansıyan varlık alımlarının azaltılmasına yönelik tartışmalar küresel piyasalarda risk iştahı üzerinde olumsuz etki yarattı. Yetkililer her ne kadar varlık alımlarının azaltılması yönünde fikir ayrılığı yaşasa da bazı Fed başkanlarının bu konuda istekli sözleri piyasa fiyatlamalarını baskıladı.

Tutanakların açıklanmasının ardından dolar/TL, 8,52’ye kadar yükseldi. Kur dün 8,44’e kadar gerilemişti. Euro/TL ise 9,96 seviyesine çıktı.

ALTININ ONS FİYATINDA DÜŞÜŞ GÖRÜLDÜ

Altın fiyatları, Fed tutanaklarının bu yıldan itibaren tahvil alım hızının azaltılmaya başlanabileceğini göstermesinin ardından doların güçlenmesiyle geriledi. Altının spot piyasadaki ons fiyatı 1,774 dolara kadar gerilerken 9 Ağustos’tan beri en büyük günlük düşüşünü yaşadı.

Altın, Fed tutanaklarında çoğu politikacının varlık alımı azaltımı için yıl sonuna işaret etmesinden sonra hafif bir düşüş kaydetti. Gram altın da küresel altın fiyatlarındaki düşüşü takip etti. Bir haftadır dolar/TL'deki düşüş ve küresel altın fiyatlarındaki dalgalı seyir arasında sıkışan gram altın, dolar kurunun 8,43’e gerilemesine rağmen küresel altın fiyatlarının tutanaklar sonrasında gerilemesiyle 485 TL civarında bulunuyor.

TUTANAKLARDA TEŞVİKLERİN GERİ ÇEKİLMESİ DİKKAT ÇEKTİ

Fed’in Temmuz toplantı tutanaklarında varlık alım azaltımı eğilimi gözlense de, bunun ne zaman ve hangi hızda yapılacağına dair işaret yer almadı.

Fed, şu anda her ay 120 milyar dolar tutarında Hazine tahvili ve konut kredisine dayalı menkul kıymet alarak borçlanma faizlerinin düşük kalmasını sağlıyor ve ekonomiye destek oluyor. Ancak üyeler aralarında tahvil alımlarının ne zaman ve ne miktarda azaltılmaya başlanacağının konusunda hem fikir değiller.

Tutanaklar ayrıca üyelerin ekonomik toparlanma üzerinde enflasyon, işsizlik ya da Covid-19 vakalarının hangisinin daha yoğun risk yarattığı üzerinde mutabık olamadığını orya koydu.

Fed üyeleri istihdam artışı sağlayan aşırı gevşek para politikasına biraz daha vakit sağlamak için artan fiyatlara karşı “sabırlı” tutum sergileyip sergilememeyi tartışırken, “Delta varyantının yayılmasının çalışanların işe, öğrencilerin de okula dönüşlerini geciktirerek ekonomik toparlanmaya zarar verebileceği ihtimaline” de dikkat çekti.