Koronavirüs salgını nedeniyle hayatın neredeyse durma noktasına geldiği bu dönem içinde pek çok vatandaşımız ekonomik olarak sıkıntı yaşıyor. Ekonomik olarak zor durumda olan vatandaşlar fakirlik maaşı ve muhtaçlık maaşları hakkında araştırma yapmaya başladılar.

Maddi olarak ciddi sıkıntılar çeken ve sosyal güvencesi bulunmayan vatandaşlar fakirlik maaşından yararlanabilmektedirler. Bu maaşa başvurulabilmesi için sağlanması gereken koşullar yazımızın devamında yer alıyor. Fakirlik Maaşı Başvuru Koşulları Fakirlik maaşına başvuruda bulunulabilmesi için aşağıdaki kısımda sıralanmış olan koşulların sağlanması gerekmektedir.

Anne ya da babası olmayan muhtaç çocuklar ile %40 ve üzerinde engel oranına sahip olan vatandaşlara aşağıdaki kısımda sıralanmış olan koşulların sağlanması halinde maaş bağlanmaktadır. Sosyal güvenceye sahip olunmaması, Herhangi bir gelir ya da aylığın olmaması, Mahkeme kararı ya da kanunla bakım altına alınmamış olunması, Gelir getirici taşınır ve taşınmaz malı mevcut olmaması ya da olup da bunlardan elde edeceği aylık ortalama gelirinin bu yönetmelikle belirtilen muhtaç aylığı miktarından çok olmaması

Fakirlik maaşına başvuruda bulunan vatandaşların başvuru formlarını doldurmaları ardından imzalamaları ve engel durumunun olması halinde bu durumun sağlık kurulu tarafından ifade edilmiş raporunu başvuru formuna ekleyerek ikamet edilen bölgede yer alan Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne teslim edilmesi gerekmektedir. Teslim aşamasında kişisel olarak gidilebilmekte ya da posta yoluyla gönderim yapılabilmektedir.

2020 senesinde muhtaç engellilere ve yetim çocuklara aylık 914,49 TL ödeme yapılmaktadır. Maaş alanların vefat etmesi, muhtaçlık durumunun ortadan kalkması, bakım altına alınması, yetim erkek çocukların 18, yükseköğrenimde ise 25 yaşını doldurması, aylığın 3 ay arka arkaya çekilmemesi gibi durumlarda maaşlar kesilmektedir.