Konut kredisi için bankalardan müjdeli haberler gelmeye devam ediyor. Bu bağlamda bir banka daha Akbank, konut kredisi faiz oranını kredi tutarında herhangi bir sınır uygulamaksızın yüzde 1,35'e çekti.

Merkez Bankası'nın faiz indirim kararının ardından bankalar elini taşın altına koydu. Birçok banka faiz oranının 24'ten 19.75'e düşmesi sonrası faiz oranlarını cazip seviyelere geçti. Özellikle konut kredisinde yüzde 2'li seviyelerden 1.4'lü seviyelere gelindi. Kamu bankalarında bu oran yüzde 1'in altına düştü. Konut satışları patlarken, taşıt satışları da hareketlendi. Özellikle ikinci el pazarında hareketlilik tavan yaptı. Vatandaşlar ihtiyaç, taşıt ve konut kredisinin en uygun seçeneklerini araştırıyor. Peki, en uygun konut, ihtiyaç taşıt, kredisi hangi bankada? İşte 26 Ağustos kredi faiz oranları...

MERKEZ BANKASI'NIN KARARI ETKİLİ OLDU

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya uzun süre faizi sabit tuttu. Faizin yüksek olması inşaat sektörü başta olmak üzere birçok alanda sıkıntı yarattı. Görev değişikliğinin ardından ilk toplantıda faiz indirimi gerçekleşti. Radikal bir adım atan Merkez Bankası yüzde 24'lük faizi psikolojik sınır olarak belirtilen yüzde 20'nin hemen altına 19.75'e çekti.

Faiz indiriminin ardından dolarda tahmin edildiği gibi sert bir dalgalanma olmadı. Dolar sınırlı tepki gösterirken, kısa sürede düşüşe geçti. Böylece faiz düşerse dolar çıkar söylemleri de boşa çıkmış oldu. Merke Bankası'nın kademeli olarak faizi düşürmesi, düşüşlerin de kredi faizlerine olumlu yansıması bekleniyor.

ATEŞİ ZİRAAT BANKASI YAKTI

Merkez Bankası'nın faiz indirim kararının hemen ertesinde Ziraat Bankası'ndan flaş bir açıklama geldi. Ziraat Bankası, "Konut kredisi faiz oranları 0.99 olarak güncellenmiştir" dedi. Yapılan açıklama sonrası vatandaşlar bankaya hücum etti, konut sektörü yeniden atak yaptı.

HALKBANK VE VAKIFBANK'TAN FLAŞ FAİZ İNDİRİMLERİ

Ziraat Bankası'nın faizi yüzde 1'in altına geriletmesi ile gözler diğer kamu bankalarına çevrildi. Halkbank ve Vakıfbank da Ziraat Bankası'nın hamlesine karşılık vererek faizi 0.99'a düşürdü.

ÖZEL BANKALARIN HAMLELERİ SÜRÜYOR

Kamu bankaları faiz indiriminde gerekli seviyenin altına inerken, özel bankalar süreci izledikten sonra adım atmaya başladı. İNGBank 1.34, Akbank ise 1.35 bandına faizleri geriletirken, Garanti Bankası 1.36 ile bu bankaları takip etti.

GÜNCEL FAİZ DURUMU

HALKBANK KONUT KREDİSİ FAİZ ORANI

Bir diğer kamu bankası olan Halkbank da Ziraat Bankası gibi 180 ay vade ile 0,99 konut kredisi faiz oranını hayata geçirdi.

İHTİYAÇ KREDİSİ FAİZİ: 1.59

TAŞIT KREDİSİ FAİZİ: 1.50

VAKIFBANK FAİZ ORANLARI

Konut kredisi: 0.99
Tüketici kredisi: 1.59 (Genel) - 1.49 (Maaş müşterileri)

Taşıt kredisi: 1.49

ZİRAAT BANKASI KONUT KREDİSİ FAİZ ORANI

Ziraat Bankası 180 ay vade uygulamasını hayata geçirdi. 15 yıl vade uygulaması ilk kez hayate geçerken faiz oranı da 0,99'a geriledi.

İHTİYAÇ KREDİSİ FAİZİ: 1.59

TAŞIT KREDİSİ FAİZİ: 1.43

AKBANK KREDİ FAİZ ORANLARI

İhtiyaç kredisi: 2.00
Taşıt kredisi: 1.85
Konut kredisi: 1.35

TEB FAİZ ORANLARI

CepteTeb İhtiyaç kredisi: 1.79
Taşıt kredisi: 1.69
Konut kredisi: 1.35

GARANTİ BBVA FAİZ ORANLARI:

Dijital ihtiyaç kredisi: 1.94
Konut kredisi: 1.36
Taşıt kredisi: 1.74

İNG BANK

Konut kredisi faiz oranı: 1.34

QNB FİNANSBANK FAİZ ORANLARI

İhtiyaç kredisi: 1.49
Taşıt kredisi: 2.14
Konut kredisi: 1.69

İŞ BANKASI FAİZ ORANLARI

İhtiyaç kredisi: 1.83
Taşıt kredisi: 1.75
Ev kredisi: 1.39

YAPIKREDİ FAİZ ORANLARI

İhtiyaç kredisi: 1.96
Taşıt kredisi: 1.79
Konut kredisi: 1.39 (120 ay)

KONUT KREDİSİ HESAPLAMA

Güncel olarak en düşük tabela konut kredisi faiz oranı olan yüzde 1.28 üzerinden 150.000 TL tutarda konut kredisi hesaplama gerçekleştirildiğinde kredinin 5 yıl vadede aylık taksitleri yaklaşık 3.600 TL, 10 yıl vadede 2.450 TL' ye denk karşılık geliyor. 10 yıl vadeli konut kredisinin toplam geri ödemesi yaklaşık 294.000 TL oluyor.

KONUT KREDİSİ ALABİLMEK İÇİN GEREKLİ BELGELER

Yaptığınız kredi başvurusu ön onay aldığında ikinci adım olarak gerekli belgelerle bankaya gitmeniz gerekir. Konut kredisi için banka tarafından nüfus cüzdanı, ikametgah ve gelir beyanı olmak üzere üç temel belge talep edilir. Düzenli bir geliriniz olması halinde başvurunuzun onaylanması ihtimali oldukça yüksektir. Daha önceki kredi borcu nedeniyle hakkında banka takip kararı olan kişiler ise kredi alamazlar. Konut kredilerinde ipotek uygulaması söz konusu olduğu için kefil istenmez. Eğer başvuran kişi yeterli bir gelire sahip değilse o zaman kefil uygulaması devreye girebilir.

KONUT KREDİSİ NEDİR?

Konut kredisi, satın alınacak evin teminat altına alınması koşuluyla bankalar tarafından verilen bir kredi türü. Kredinin vadesi genellikle sabit faiz oranlarıyla 5 ila 30 yıl arasında değişebiliyor. Konut kredisine başvurmak için satın almak istediğiniz konuta karar verdikten sonra kredi imkanları sunan bankaları araştırmanız gerekir. Sizin için en uygun faiz oranlarını sunan bankaları araştırmanız ve başvurmanız gerekecektir. Kredi başvurunuz onaylandıktan sonra artık devreye gayrimenkul değerlendirme uzmanları giriyor.

Uzmanlar, satın almak istediğiniz evin değerini belirledikten sonra, evin değerinin dörtte birini peşinat ödemesi olarak vermeniz gerekir. Yasalar gereği, belirlenen ekspertiz değerinin %70-75'ine kadar konut kredisi verilebiliyor. Evin kalan %25'lik ücreti içinse peşinatınız olması gerekir. Sözleşmeniz süresince belirlenen faiz oranı ve vade üzerinden aylık olarak ödemelerinizi gerçekleştirebilirsiniz.