Ertelenen bu iki sınavın ne zaman yapılacağı ise merak konusu oldu. Özellikle aday öğretmenler AKS'nin yeni tarihini beklerken sosyal medya üzerinden organize olarak sınavın iptal edilmesini kökten kaldırılmasını talep ediyor. Ertelenen AKS ve bursluluk sınavlarının Haziran ayının son haftası yapılacağı da gelen iddialar arasında.

Bursluluk sınavı, eski adıyla Devlet Parasız Yatılılık ve Bursluluk sınavına her yıl binlerce Ortaokul ve lise öğrencisi katılım sağlıyor. MEB 2021 yılında yapılacak İOKBS sınav tarihlerini belirlemiş ve sınava kısa bir zaman kala Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk yüz yüze yapılacak sınavın ertelendiğini duyurmuştu. Sınava başvuru ve hazırlık yapan öğrenciler  ertelenen sınavın ne zaman ve ne şekilde yapılacağını araştırıyor. Geçtiğimiz yıl pandemi nedeniyle ertelenen sınav Eylül ayında düzenlenmiş ve sınav konularında değişiklik yapılmıştı. Peki ertelenen bursluluk sınavı ne zaman yapılacak? İşte İOKBS sınav tarihi…

Bursluluk Sınavı (İOKBS) Ne Zaman Yapılacak?
25 Nisan’da yapılması planlanan İlköğretim ve Ortaöğretim Bursluluk sınavı ileri bir tarihe ertelendi. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk yaptığı açıklamada 25 Nisan’da düzenlenecek ve 1 milyon civarında öğrencinin katılacağı bursluluk sınavının ertelendiğini duyurdu. Sınavın yeni tarihi hakkında bilgi vermek için salgının seyrini takip ettiklerini belirten Bakan İOKBS sınavının geçen yıl Eylül ayına ertelendiğini hatırlattı. 

Bursluluk sınavının yeni tarihi ile ilgili Milli Eğitim Bakanlığı çalışmalarını sürdürüyor. Konuyla ilgili resmi bir açıklama geldiğinde detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

Bursluluk Sınavına Kimler Katılabilir?
İOKBS sınavı olarak da bilinen bursluluk sınavına T.C vatandaşı olan Ortaokullar, imam hatip ortaokulları veya özel eğitim ortaokullarının 5’inci, 6’ncı, 7’nci ve 8’inci sınıfları ile ortaöğretim kurumlarının hazırlık sınıfı, 9’uncu, 10’uncu ve 11’inci sınıflarında öğrenci olan öğrenciler başvuru yapabiliyor. Öğrenci ailesinin maddi durumu bursluluk sınavı başvurularında belirleyici oluyor.

Bursluluk Sınavı Başvuru Şartları Neler?
Türkiye Cumhuriyeti veya Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

 Mevzuatta belirtilen kayıt ve kabul şartlarını taşımak,

Ortaokullar, imam hatip ortaokulları veya özel eğitim ortaokullarının 5’inci, 6’ncı, 7’nci ve 8’inci sınıfları ile ortaöğretim kurumlarının hazırlık sınıfı, 9’uncu, 10’uncu ve 11’inci sınıflarında öğrenci olmak,

 İlköğretim ve ortaöğretim okullarında, sınavın yapıldığı ders yılında okul değiştirme yaptırımı/ cezası almamış olmak,

 Ailenin bir önceki mali yıla ait yıllık gelir toplamından fert başına düşen net miktarın, içinde bulunulan mali yılın Merkezî Yönetim Bütçe Kanunu’nda belirtilen Millî Eğitim Bakanlığı okul pansiyon ücretinin en azının 4 (dört) katını geçmemesi kaydıyla maddi imkânlardan yoksun bulunmak.

Ailenin 2020 senesi yıllık gelir toplamından fert başına düşen toplam miktarın 2021 Mali Yılı için tespit edilen 16.080,00 (onaltıbinseksen) TL’yi geçmemesi gerekir.

Aile gelirinin tespitinde ailenin 2020 yılında elde ettiği tüm gelirleri esas alınacaktır.

İOKBS Bursluluk Sınavında Kaç Soru Sorulur?
Ortaokul 5,6,7 ve lise hazırlık, 9,10,11. sınıf öğrencilerinin katılım sağladığı bursluluk sınavında adaylara toplam 100 soru yönetilirken bu soruların cevaplanması için 120 dakika (2 saat) süre verilir. İşte sınıf sınıf detayları soru sayıları;

5,6,7’nci Sınıflar

Türkçe  25

Matematik 25

Fen Bilimleri 25

Sosyal Bilgiler 25

8. Sınıflar

Türkçe  25

Matematik 25

Fen Bilimleri 25

Sosyal Bilgiler 25 ( (T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi)

Hazırlık Sınıfı 

Türkçe  25

Matematik 25

Fen Bilimleri 25

Sosyal Bilgiler 25 ( (T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi)

9, 10 ve 11’inci Sınıflar 

Türk Dili ve Edebiyatı 25

Matematik 25

Fen Bilimleri 25 (Fizik, Kimya ve Biyoloji)

Sosyal Bilimler 25 (Tarih, Coğrafya ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi)