Cumhurbaşkanı Erdoğan, dış siyasetteki mücadele alanlarından, iç politikadaki sıcak tartışmalara, gündeme dair bütün gelişmeleri Kanal D-CNN TÜRK ortak yayınında değerlendiriyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları;

Sel felaketinde bir kaybımız ve aranan vatandaşlarımız var.

(Batı Karadeniz'deki sel) Vatandaşlarıma bir şeyi hatırlatmak istiyorum, zorda kalmadıkça karayollarını tercih etmeyin, çünkü her an heyelan olabilir.

ORMAN YANGINLARI

Orman yangınlarıyla alakalı olarak şu anda ciddi manada kontrol altına alınmış vaziyette. Programa gelirken nihai kararı vereyim ki ona göre açıklamayı yapayım istedim. Bununla ilgili olarak da Bekir Bey ile görüştüm. Büyük oranda kontrol altına alındığını, Burdur'da bir yangın olayı çıktı. Yüzlerce arazöz arazide dolaşıyor. Onlarca helikopter dolaşıyor, aynı şekilde uçaklar dolaşıyor. Şunu çok rahat söyleyebiliriz elbette yangınların çıkış nedeni olarak bütün ihtimaller üzerinde durduk ve bunların araştırmaları yapıldı. Soruşturmalarda gözaltına alınanlar var, tutuklananlar var. Bütün bunlarla beraber aldığımız istihbaratlar var. Şunu biliyoruz ki bunlar arasında ailesinde terör örgütü iltisaklı kişiler var. Her bir canın hesabını soracağız dedik.

Manavgat'ta Kalemli Köyü'ne gittiğimizde yaşlı bir amcanın ağlayışı çok anlamlıydı. 'Benim buzağım, ineğim yandıu' dedi. 'Amca bunların hepsini halledeceğiz' dedim. 'Traktörüm de yandı' dedi. 'İki üç gün içinde 0 kilometre traktörün gelecek' dedim. 3-4 gün içinde Sanayi ve Teknoloji Bakanım gönderdi. Başka bir vatandaşımızın iki tane traktörünü de gönderdik. Bir tanesi 'Benim de yandı' dedi. 'Tamam seninkini de göndereceğiz' dedi. Ne derse beğenirsin; 'Ben bunu almam' dedi. 0 kilometre traktörü gördü ve 'Ben bunu alamam. Elimdekini kullanırım' dedi. Onu kendisine reva görmedi; mevcut traktörümle çalışırım dedi.

Devam eden soruşturmaların sonuçlarını vatandaşlarımızla paylaşacağız.

Her şeyden önce ülkemiz yangınlarla mücadele konusunda iki asra yaklaşan kurumsal bir tecrübeye sahip. Her türlü teknolojik altyapı da sahip. Orman yangınlarıyla mücadele Orman Genel Müdürlüğü tarafından yangın yönetim merkezinden sevk ve idare edilir. Kara ve hava araçlarımızı yenileyerek biz bunların sayılarını arttırdık. Arazöz sayımızı yüzde 70 artırarak 1078'e çıkardık. Bu arazözler çok iş görüyor. Yangınla mücadelede hava filomuzu çok daha verimli hale getirdik. Yangın söndürme uçaklarımızın su atma kapasitesi artırıldı. Dost ülkelerden sağ olsun destekler geldi. Coğrafyamızda yangın söndürmede en önemli hava aracı olan helikopterler 2002 yılında 18 adetken 2021 yılında 39'a çıkardık ama bu süreçte bu rakam 60'a yaklaştı.

(Yangın söndürme) Önümüzdeki yıl belki kendimize ait uçağımızı satın alacağız. İtfaiye noktasındaki ekibimizi, filomuzu çok daha güçlü hale getirmiş olacağız.

'YANAN ALANLARA İMAR' İDDİALARI

Anayasanın 169. maddesi çok. Kesinlikle yanan ormanlarına yerine yeni orman yetiştirilir. Bu yerlerde başka çeşit tarım ve hayvancılık da yapılamaz. Bizim 19 yıllık iktidar dönemimizde yapmış olduğumuz ağaç dikimi 5.5 milyar. Bu alanlar en verimli şekilde ağaçlandırılacak. İktidara geldiğimiz günden beri orman varlığımızı arttırmaya yönelik çalışmalarımız yeşil vatanımıza önem verdiğimizi ispatlıyor. Türkiye 2015 yılında orman varlığını arttıran ülkeler sırasında 46.sıradayken 2020 yılında 27. sıraya yükseldi. Türkiye Avrupa'da en çok ağaçlandırma yapan ülkeler arasında birinci. 11 Kasım'ı milli ağaçlandırma günü ilan ettik. Milyonlarca fidanı öğrencilerimizle beraber toprakla buluşturuyoruz. Yeni orman alanları oluşturduk. Bunlara aynı şekilde devam edeceğiz.

THK UÇAKLARI TARTIŞMASI

Çok acık net konuşmam lazım. THK devletin bir kurumu değildir. THK nasıl çeşitli vakıflar, dernekler varsa THK bunlardan bir tanesi. THK'nın elindeki uçaklara dair tartışma yeni bir tartışma da değil. Birkaç yıl önce kurumun elindeki uçakların yetersiz olduğunu söylemiştim. Türk Hava Kurumu yetkilileri gerekli adımları atmadığı gibi çalışır durumdaki uçakların da bakımını yaptırmayarak hepsini adeta çürümeye terk etmişler. Uçakların bakımını yaptırmayan kurumun eski yöneticileri.

Bakanlık dediğiniz zaman çok büyük işler yapan anlamına gelmez. Önemli olan kurumların güçlü olması. AFAD adeta bir bakanlık gibi çalışır halde. Yönetim, ekip güçlü olduğu zaman AFAD ile çok şeyleri yapabiliyorsunuz. Afetlerde AFAD daha güçlü bir şekilde devam edecek.

SOSYAL MEDYA DÜZENLEMESİ

Sosyal medyaya hiç olumlu bakmıyorum ve Meclis'in açılmasıyla birlikte sosyal medyaya yönelik bir çalışmanın yapılması gereğine inanıyorum.Dürüst, doğru bir şeyi düşüneceğiniz yerde maalesef bu yalan yanlış haberlerle vatandaşımız çok farklı yöne doğru evriliyor. Buna bizim müsaade etmememiz lazım. ABD'de Twitter olayı nelere vesile oldu. Türkiye'de ofisimiz var, Türkiye'de senin ofisin yok. Ofis açacaksın açmadığınız zaman bedelini ödeyeceksin.

Hiçbir dijital mecra hukuktan azade değildir. Onlar da bedelini ödeyecektir. İtibar suikasti hedef gösterme ne ararsan bunlarda var. Planlı programlı olduğu çok bariz olan halkımız sürekli olarak tahrik edilmeye çalışılıyor. Adı üzerinde Ekşi Sözlük. Baya ekşi.

AFGAN GÖÇMENLER

Her şeyden önce biz biliyorsunuz göçmenlerle ilgili en önemli adımı birinci derecede Suriye'de attık. Gerek İran kapısından gerek Irak'tan duvarlarımızı ciddi oranda yükseltiyoruz. Buralarda yükselen duvarlar bu düzensiz göçün ülkemize girmesini engellemek için. Çok da fazla kalmadı tamamiyle sınırlarımız bu surlarla bu duvarlarla örülüyor. Tabii bu son gelişmelerle gerçekten Afgan halkının içine düştüğü durum çok çok sıkıntılı bir durum. Taliban ile yaşadıkları süreç çok sıkıntılı.Taliban ile bazı görüşmelere varıncaya kadar ilgili kurumlarımız çalışıyor. Afganistan'da bizim kendi soydaşlarımız durumunda olanlar var. Bütün bunlarla birlikte bazı adımları atıp yanımıza kimleri alabiliriz, onların çalışmasını yapıyoruz. Katar ile bu akşam görüşmem oldu. Burada Taliban'ın attığı adımları nerede durdurabiliriz? Diplomasi dediğiniz budur. Her şeyi askeri olarak halledeceğiz diye bir şey var mı, yok. Askeriyenin ya da savaşının geçerliği olduğu yer var bir de siyasetin geçerli olduğu yer var. Afganistan'ı bir kenara itemezsiniz. 35 milyon nüfusu olan bir ülke. Bunu bir kenara atmak mümkün değil. Türkiye yol geçen hanı değildir.