Emniyet Hizmetleri Sınıfı kapsamında görev yapan Devlet memurları hakkında uygulanacak disiplin hükümleri, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi diğer memurlara göre farklı düzenlenmiştir.

Emniyet personelinin hangi fiil veya halin disiplinsizlik sayıldığı ve hangi fiil veya halden dolayı hangi disiplin cezasının verileceği hususu “Emniyet Teşkilatı Disiplin Tüzüğü” ile belirlenmiştir.  Bu belirlemeye göre emniyet personeline; uyarma, kınama, aylık kesimi, kısa süreli durdurma, uzun süreli durdurma, meslekten çıkarma ve Devlet memurluğundan çıkarma şeklinde disiplin cezaları verilmesi söz konusu olabilmektedir.

Bu yazımızda, emniyet personeline verilebilecek disiplin cezalarından sadece “aylık kesimi” cezasına değinilecektir.

Bazı eylem, işlem, tutum ve davranışlardan dolayı emniyet personeline verilen aylık kesimi cezası, işlenen fiile göre ilgili personelin aylığından 15 günlüğe kadar kesinti yapma şeklinde uygulanmaktadır.  .

Aylıktan 1-3 günlük kesinti yapılmasını gerektiren haller

-Yönetmelik hükümlerine aykırı biçimde saç uzatmak, bıyık veya favori bırakmak.

-Görev içinde veya resmi giysiyle görev dışında sokakta kolkola girmek, ağırbaşlılıkla bağdaşmayacak biçimde davranışlarda bulunmak, yüksek sesle konuşmak veya el şakası yapmak,

-Emniyet Hizmetleri Sınıfı Mensupları Kıyafet Yönetmeliğine aykırı biçimde giyinmek, eksik kuşamla göreve çıkmak, görev yeri kol araması ve sicil numarasını takmamak.

-Amir ve üstlerinin, görev ve mesleki konulara veya tutum ve davranışlarına ilişkin uyarılarına uymamak veya umursamamak.

-Amir ve üstleri tarafından sorulan soruları gereken süre içinde yanıtlamamak.

-Görevde kayıtsızlık göstermek, görevi savsaklamak veya geçerli bir özrü olmaksızın belirtilen sürede bitirmemek.

-İş sahiplerine veya halka karşı onur kırıcı söz söylemek veya davranışta bulunmak.

-Özlük işleriyle ilgili olarak başkalarını aracı koyup iltimas istemek.

-İzinsiz veya kurumunca kabul edilir özrü olmaksızın 24 saate kadar görevine gelmemek.

-Görev dışında amir veya üstlerine saygısız davranmak.

-Nokta görevinde sohbet etmek, nokta önünde oturmak veya başkalarının oturmasına izin vermek, noktada mesleğe yakışmayacak tutum ve davranışlarda bulunmak.

-Resmi elbise giyenler için; bina veya eklentileri dışında ya da araç içinde görevin gerektirdiği şapka, bere, kep, miğfer veya kaskı giymemek.

-Görevli bulunduğu sırada görev gereği olmaksızın veya amirin izni olmadan resmi giysiyle kahvehane, kıraathane, lokal, kulüp vb. yerlerde oturmak.

-İzinsiz olarak görevli bulunduğu il sınırları dışına çıkmak.

-Emrinde çalışanları veya Devletin araç ve gereçlerini özel işlerde kullanmak.

Aylıktan 4-10 günlük kesinti yapılmasını gerektiren haller

-Kendisi ile aynı rütbede çalışanlara, astlarına veya iş arkadaşlarına karşı onur kırıcı söz söylemek veya davranışta bulunmak.

-Yazılı kağıt ve belgeleri kastı olmaksızın yitirmek.

-Devlet malı araç, gereç, silah, mermi ve donanımını bakımsızlık yüzünden kullanılmaz hale getirmek.

-Önlem almamak veya tedbirli davranmamak yüzünden kendisine teslim edilen Devlet malı eşyanın yitmesine neden olmak. (işlenen fiil için başka bir cezanın öngörülmediği hallerde)

-İzinli olduğu günlerde resmi giysiyle, izinli olmadığı günlerde görevli olmaksızın resmi veya sivil giysiyle, Emniyet mensuplarının girmesine veya oturup eğlenmesine izin verilen yerler dışındaki kahvehane, lokal, kulüp ve benzeri yerlerde oyun oynamak.

-İzinsiz veya kurumunca kabul edilir özrü olmaksızın 24 saatten fazla ve iki güne kadar görevine gelmemek.

-Mühür veya beratını kabul edilebilir bir neden olmaksızın yitirmek.

Aylıktan 11-15 günlük kesinti yapılmasını gerektiren haller

-İzinsiz veya kurumunca kabul edilir özrü olmaksızın iki günden fazla ve üç güne kadar görevine gelmemek.