Üreticinin elinde kalan yemeklik patates ve kuru soğanlar TMO tarafından alındıktan sonra, 81 ilde valilikler aracılığıyla Ramazan öncesi ihtiyaç sahiplerine ücretsiz dağıtılacak.

Sektör temsilcileri, söz konusu kararın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile gerçekleştiğini belirtiyor.

Konuyla ilgili olarak Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli imzasıyla 81 il valiliğine gönderilen yazıda, şu ifadelere yer verildi: "Üreticilerimizin elindeki arz fazlası yemeklik patates ve kuru soğanların Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürlüğü tarafından alınması yönünde çalışmalara başlanmıştır. Bahse konu yemeklik patates ve kuru soğanlar, İl Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca Valiliklerin gözetiminde, ihtiyaç sahibi tüketicilere ücretsiz dağıtılacak olup Ramazan öncesi dağıtımların başlanması hedeflenmektedir. Valiliklerinizce gerekli ön hazırlıklara başlanılması, bahse konu hedefin gerçekleştirilmesi açısından önem arz etmektedir. Gerekli hazırlıkların ivedilikle yapılması ve ürün teslim wdilecek (il merkezinde bir nokta) adresin 09 Nisan 2021 tarihi mesai bitimine kadar TMO'ya bildirilmesi hususunda, bilgi ve gereğini arz ederim."

Alınan bilgilere göre, bakanlık yetkilileri, TMO yöneticileri ve Tarım il müdürlüğü yetkilileri bugün Nevşehir'de biraraya gelecek ve alım politikalarını belirleyecek. Ürünler sadece Çiftçi Kayıt Sistemi'nde patates ve kuru soğan üretim alanı ve üretim miktarlarıbna bakılarak üreticilerden alınacak. Tüccar ya da aracılardan alım yapılmayacak. TMO'nun ilk etapta yaklaşık olarak 200 bin ton patates ve 100 bin ton kuru soğan alımı gerçekleştirmesi bekleniyor.

İlk etapta yemeklik patateslerin Nevşehir ve Niğde'deki üreticilerden alınacağı bilgisi gelirken, TMO'nun kuru soğanı üreticilerden 55-60 kuruştan, patatesi ise 85 kuruştan alacağı tahmin ediliyor.

İrfan Donat / Bloomberg