Milli Eğitim Bakanlığı korona virüs ile mücadele kapsamında okulları şimdilik 30 Nisan tarihine kadar tatil ilan edip. Bu süre zarfındaki dersleri ise uzaktan eğitim olarak gerçekleştirme kararı almıştı.

Gerçekleştirilen uzaktan eğitimin önemli iki ayağıdan birisi eğitim bilişim ağı yani eba,tüm sınıf düzeylerindeki bütün dersler ile ilgili görsel materyallerin yer aldığı büyük bir platform.

Milli Eğitim Bakanlığı hayata geçirmiş olduğu EBA gibi büyük bir eğitim ağı sayesinde milyonlarca öğenci ve öğretmen uzaktan etkileşimli olarak derslerini gerçekleştiriyor.

Bakanlığın bu platform üzerine getirdiği yeni uygulamalardan biriside eba canlı sınıf , eba canlı ders uygulaması

Eba canlı sınıf uygulaması sayesinde öğrenci ve öğretmenler eba üzerinden anlık çevrim içi canlı şekilde etkileşimli dersler yapabiliyor. Yani bir öğretmen dersi için tüm sınıfı aynı anda görüntülü bir şekilde platforma bağlayıp,canlı bir şekilde ders yapabilmektedir.

Bu uygulama geçtiğimiz hafta eba üzerindeki yoğunluğun azaltılması için sadece 8.sınıf ve 12.sınıf öğrencileri için uygulamaya alınmıştı ancak sonra güncelleme ile birlikte artık ilkokul 3 ve 4. sınıflarda eba üzeriden canlı ders uygulaması yapabilmektedir.

Peki eba üzeriden yapılan yapılan canlı ders zorunlu mu? Yapılan eba canlı derse tüm öğrenciler katılmak zorunda mı ? Canlı derste yoklama alınıyor mu? Gibi sorular gündeme gelmeye başladı.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk yapmış olduğu açıklamada eba üzeriden yapılan canlı derslerde yoklama alınması gibi bir durum olmadığını belirtti.

Diğer yandan zaten milli eğitim bakanlığı almış olduğu karar doğrultusunda bu seneye özel yapılacak  olan LGS ve YKS sınavlarında son sınıf öğrencilerinin 2.dönemindeki konulardan sorumlu olmayacağını, 2.dönem konularında soru çıkmayacağını açıklamıştı.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından devreye alınan eba canlı sınıf uygulaması daha çok öğrencilerdeki eksiklikleri giderme amaçlı olduğu için canlı derslere katılım zorunlu olması, yoklama alınması gibi bir durum  için şuana kadar bir açıklama yok. 

Sonuç olarak okullara ara verilmiş olsada bu dönemde tüm öğrencilerin canlı derslere katılımı  konusunda zorunlu bir durum olmadıkça katılım saglamaları gerektiğinidüşünüyoruz.