Dünya Sağlık Örgütü, yeni tip koronavirüs vakalarında denenen 'hidroksiklorokin'in kullanımını bir buçuk ay içinde ikinci kez durdurdu. Örgüt, "hidroksiklorokin" ve "lopinavir/ritonavir" bileşimi ilaçların denemelerinin "ölüm oranlarını düşürmede başarısız kaldığı" gerekçesiyle durdurulduğunu açıkladı.

Örgütten yapılan yazılı açıklamada, hastaneye kaldırılan yeni tip koronavirüs hastalarına yönelik etkili bir tedavi bulunması amacıyla mart ayında "Dayanışma Denemesi" programının başlatıldığı hatırlatıldı. Sıtma ilacı hidroksiklorokin ve AIDS tedavisinde kullanılan lopinavir/ritonavir bileşimi ilaçların geçici deneme sonuçlarının standart tedaviyle karşılaştırıldığında yeni tip koronavirüs kaynaklı ölüm oranlarını "hiç azaltmadığı" ya da "çok az azalttığı" belirtildi. "Örgütümüz, Uluslararası Yönlendirme Komitesi'nin bu ilaçlarının denemelerine son verilmesi tavsiyesini kabul etti" denildi.

Salgınla mücadelede sınıfta kalmakla eleştirilen örgüt, 25 Mayıs'ta da 'hidroksiklorokin' denemelerinin 'güvenlik endişeleri' nedeniyle geçici olarak askıya alındığını açıklamış, 3 Haziran'da ise denemelerin yeniden başlayacağını duyurmuştu. Şimdi bu son kararın nasıl yankılanacağı merak konusu.

Örgüt yetkilileri dikkat çeken bir açıklama daha yaptı. Dünya genelinde 24 saat içerisinde 212 bin yeni koronavirüs vakası görüldüğünü ve bunun şimdiye kadar ki en yüksek rakam olduğu uyarısında bulundu.