ABD Doları’na olan spekülatif yatırımlar yaklaşık üç yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Buna karşın yatırımcılar doların bu yıl yüzde 1'e yakın toparlanmasına rağmen para birimi hakkındaki görüşlerini değiştirmiyor.

Küresel rezerv para birimi konumunda olan doların rakiplerine karşı güçlü ilerleyişi bu ayın başlarındaki 1,23 doların üzerine ulaşan euronun 1,20 dolara kadar gerilemesine neden oldu

Ancak ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu'ndan paylaşılan en son verilere göre, riskli yatırım fonları gibi spekülatif yatırımcılar 12 Ocak itibarıyla dolar aleyhine 10 milyar dolardan fazla yatırım gerçekleştirdiler. Bu rakam Mart 2018'den bu yana en yüksek seviyeyi işaret ediyor.

Varlık yöneticileri de dahil olmak üzere daha geniş bir yatırımcı grubu arasında, dolar üzerindeki toplu negatif amaçlı yatırımlar son on yılın en yüksek seviyelerine ulaşmış durumda.

Financial Times’ın haberine göre İsviçre merkezli varlık danışmanlığı şirketi Lombard Odier'in Para Birimi Stratejisi Başkanı Vasileios Gkionakis, "Spekülatif yatırım topluluğu şu anda çoğunlukla açığa satış pozisyonunda. Fakat bunun için iyi bir nedenleri var: Temel verilerorta vadede doların zayıf konumda olduğuna işaret ediyor" dedi.

ABD Merkez Bankası’nın faizleri düşürmesiyle dolar varlıklarının cazibesini geçtiğimiz yıl büyük oranda azaldı. Dolar geçen yıl yaklaşık yüzde 7 oranında değer kaybetti. Birçok yatırımcı, ABD'deki gevşek para politikasının Çin gibi rakip ekonomilerle karşılaştırıldığında Ocak ayındaki toparlanmanın uzun süremeyeceği görüşüne sadık kalıyor.

Daha zayıf bir dolara yönelik bu görüş, ABD’de Demokratların Georgia’da yapılan senato ikinci tur seçimlerini kazanması ve analistlerin daha büyük bir mali teşvik için şartların olgunlaşacağı görüşleriyle birlikte yatırımcılar tarafından test edildi. ABD devlet tahvillerinin satılması, getirileri daha cazip seviyelere iterek doların yükselmesine neden oldu.

Riskli fon yatırımları ile para biriminin izleyeceği yol arasındaki kopuş, spekülatif yatırımcıların işlemlerini gevşetmek için yapacakları her türlü hamlenin daha yüksek bir düzeltmeyi tetikleyebileceği yönünde endişelerine yol açtı.

Ancak Bank of America'da Hong Kong Merkezli Para Birimi Stratejisti Adarsh Sinha, doların konumlandırılmasıyla ilgili endişeleri küçümsüyor. Sinha, "Açığa satış dolar pozisyonları gerçekten de son on yıl içindeki ralliler arasında en önde gelen seviyelere yakın" dedi. Ancak stratejist, 2000'li yıllarda dolardaki düşüş eğilimi gibi daha uzun bir döneme baktığımızda, dolara karşı yapılan yatırımların şimdikinden daha popüler olduğu "uzun dönemler" olduğunu da sözlerine ekledi.

Vasileios Gkionakis ise küresel ekonomideki kriz sonrası toparlanmanın beklenenden daha güçlü olabileceğini ve yatırımcıların dolara olan güvenli liman yatırımlarını geride bırakmaya teşvik edebileceğini düşünüyor.

Gkionakis euronun yılın ilk altı ayı sonuna kadar 1,27 dolardan işlem etmesini bekliyor. Stratejist "Dolar üzerine açığa satış pozisyonuna geçen spekülatif topluluğun haklı olduğunu düşünüyorum" diye ekledi.