Gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde dün gün içinde yüzde 1 – yüzde 3 arasında belirgin değer kayıpları yaşanırken TL benzer para birimlerine paralel bir seyir izledi.

Piyasalarda bugün Hazine’nin kuponsuz ve 6 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli tahvillerin yeniden ihraçları, küresel piyasalarda tahvil getirileri ile ABD Merkez Bankası (Fed) Jerome Powell’ın konuşması takip edilecek. Siyasi gündemde ise MHP ve muhalefet partilerinin TBMM’deki grup toplantıları ve AKP’nin MYK toplantısı izleniyor.

DOLAR

7,0324(%0,17)

EURO

8,5607(%0,32)

ALTIN

409,2270(%0,25)

Dolar/TL geçen hafta Ağustos 2020’den beri ilk kez 6.9’a kadar geriledikten sonra ABD tahvil getirilerindeki yükselişin gelişmekte olan ülke para birimlerine etkilerine yönelik endişelerle 7.0680’e kadar yükselmişti. Kur daha sonra ise 7 civarında denge buldu.

ABD Hazine tahvillerinin getirilerindeki artış ve enflasyonda artış ihtimali ABD’li teknoloji şirketlerinin hisselerini vurduktan bir gün sonra yükselen emtia fiyatları piyasa beklentilerini yukarı yönlü hareket ettirerek büyüme beklentilerini yükseltti.

Dolar kayıplarını artırarak neredeyse son altı haftanın en düşük seviyesine geriledi. Yatırımcılar gözünü ABD Merkez Bankası (Fed) Jerome Powell’ın piyasaların artan enflasyon beklentilerine nasıl yanıt vereceğine çevrilmiş durumdayken emtia ile ilişkili para birimleri birkaç yılın en yüksek seviyelerinde seyrediyor.

Yatırımcılar TSİ 1800’de ABD Kongresi’nde konuşacak Powell’ın faiz oranlarını artırmadan yüksek enflasyonu tolere edebileceğine yönelik yeniden güvence vermesini bekliyor. Yatırımcılar bu hamlenin tahvil piyasasını sakinleştirebileceğini ancak nihayetinde dolar üzerinde baskı oluşturacağını söylüyorlar.

REZERV TARTIŞMASI GÜNDEME OTURDU

Ana muhalefet Partisi CHP’nin Merkez Bankası rezervlerindeki azalışla ilgili son dönemde tartışma yaratan soruları ardından hafta sonunda ise Albayrak’ın avukatı CHP’ye yönelik 500,000 liralık tazminat davası açılacağını açıkladı.

CHP hafta sonunda twitter hesabından “Damadı kimler susturuyor? 128 milyar dolara ne olduğunu kimler saklıyor” başlıklı bir paylaşım yaptı. Paylaşımda TCMB’nin döviz rezervinin -47 milyar dolara düşüşü ve “bunların hesabının sorulmasını kimler engeliyor” ifadeleri de yer almıştı.