Pilevneli Gallery, Ahmet Güneştekin’in eserlerinin yer aldığı “Hafıza Odası” başlıklı sergisini 16 Ekim - 16 Aralık tarihleri arasında Diyarbakır, Keçi Burcu’nda sanatseverlerle buluşturmaya hazırlanıyor.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde ve Pilevneli tarafından düzenlenen sergide Güneştekin’in nesnelere biçim verişini gösteren çeşitli mecralardan çalışmaları yer alıyor. Sergi, geçmişin parçalanmış hatıralarıyla dayanışma içinde karşı belleğe alan oluşturup sanatsal hatırla(t)ma formlarını kullanarak epistemik direniş biçimlerini gösteriyor.

Sergide tüm izlerin silinişinin getirdiği unutuluşa, yokluğa tanıklık eden, bu yokluğun yarattığı bir geçmişten doğan ve anlatılmadığında da bu unutuluşun hatırlanma ısrarıyla bugüne musallat olmaya devam edeceğini sürekli olarak izleyiciye anımsatacak nesne ve video yerleştirmeler de olacak. Sergi kapsamında ayrıca sanatçının mitolojiyi ve ikonografik unsurları kullanarak yeni bir anlatı olanağı oluşturduğu çok boyutlu çalışmaları, heykelleri ve kırkyamaları da yer alacak.

“Hafıza Odası” sanatçının ses ve görüntüleri yeniden düzenleme biçimlerine odaklanarak şu soruları soruyor:

“Tanığı olmayan tarihsel olayların hafızası nerededir? Olaylara tanık olmuş kişiler öldüğünde anıları nereye gider? Fotoğrafı çekilmeyen görüntüler nerede saklıdır? Kamera ile kaydedilmeyen olayların arkalarında bıraktığı izler nelerdir?  Onları nasıl duyulabilir hâle getirebiliriz? Yas tutma hakkı reddedilirse ne olur? Başka bir deyişle, eksik olan ölüden ziyade ölümün kendisi olduğu için yokluk bir görüntü ile telafi edilemediğinde ne olur?”

Ayrıca sergiye Pilevneli Gallery’nin yayını olan kapsamlı bir kitap da eşlik ediyor. Kitapta Şener Özmen’in Güneştekin’in siyasi ve kültürel tarih bağlamlarıyla iç içe geçmiş araştırma ve uygulamalarına çok katmanlı bir okuma sunduğu makalesi yer alıyor. Bu makalenin yanı sıra Özmen ile Güneştekin’in serginin teorik çerçevesini ele aldıkları ve günümüz çağdaş sanat politikalarıyla ilgili önemli konuları tartıştıkları kapsamlı bir söyleşi de kitapta bulunuyor.

​Ahmet Güneştekin’in “Hafıza Odası” başlıklı sergisi 16 Ekim - 16 Aralık tarihleri arasında Diyarbakır, Keçi Burcu’nda görülebilir. (Artful Living)