Başkan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan İnsan Hakları Eylem Planı ve Yatırım Ortamın İyileştirilmesine yönelik reform paketlerinde dikkat çeken düzenlemelerden biri de dijital ortamda yapılacak yenilikler oldu. Bu kapsamda AK Parti dijital ortama yönelik çalışmaları yasalaşması için çalışma başlattı.

Reform adımları kapsamında kişisel hakların korunması için siber suçlar ve siber zorbalığa ilişkin düzenlemeler yer alacak. Bu alanda uluslar arası işbirliği imkanları getirilecek. Bireylerin kişisel haklarının sosyal medya üzerinden ihlallerine yönelik fiillerle ifade özgürlüğü koruyacak şekilde düzenlenecek.

YAPAY ZEKA DÜZENLEMESİ

Yapay zekaya karşı insan haklarını koruyacak düzenlemeler yapılacak. Yapay zekanın etik ilkeleri belirlenecek. Bireylere ait kişisel verilerin yapay zeka platformları tarafından işlenmesine sınırlandırma getirilebilecek. Bireylerin kişilik haklarının sosyal medya üzerinden ihlaline yönelik fiillerle ifade özgürlüğünü de koruyacak şekilde etkin mücadele edilecek. Avrupa Konseyi'nin ilke ve tavsiyelerine uygun biçimde ve hukuki güvencelerin korunması ilkesine aykırı olmayacak şekilde yargıda yapay zeka uygulamaları kullanılmaya başlayacak.