Devlet memurlarının, en az ortaöğretim düzeyinde mesleki veya teknik eğitim sonucu kazanılan unvanlara ilişkin kadrolara atanabilmesi, istisnai bazı durumlar dışında, unvan değişikliği sınavı ile mümkün olabilmektedir.

“Kamu Kurum Ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme Ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmeliği”, Devlet memuriyetine girmiş olanların en az ortaöğretim düzeyinde mesleki veya teknik eğitim sonucu ihraz edilen unvanlara ilişkin kadrolara atanmalarını unvan değişikliği sınavına girme şartına bağlarken, sınav şartı aranmaksızın unvan değişikliği yapılabilecek hususları da düzenlemiştir.

Unvan değişikliği sınavına girmeden unvan değiştirilebilecek haller

Devlet memurlarının unvan değişikliğine tabi kadrolara atanması ve unvan değişikliğine tabi kadrolar arasındaki geçişleri, ilgili unvan için yapılacak unvan değişikliği sınavı sonucuna göre olabilmektedir.

Ancak, Devlet memurları;

**Kendi kurumlarında veya başka kurumlarda daha önce bulunmuş oldukları kadro unvanlarına, unvan değişikliği sınavına girmeden atanabilirler.

Örneğin; Bilgisayar İşletmeni kadrosunda görev yapan bir memur, daha önce Tekniker kadrosunda görev yapmışsa, unvan değişikliği sınavına girmeden yeniden Tekniker kadrosuna atanabilir.

**Doktora yapmış olmaları halinde, gerekli öğrenim şartını taşımaları kaydıyla öğrenimle kazanılan unvanlara ilişkin kadrolara, unvan değişikliği sınavına girmeden atanabilirler.

Örneğin; Teknisyen kadrosunda görev yapan bir memur, Mühendislik fakültesi mezunu olup aynı zamanda herhangi bir alanda doktora yapmış ise unvan değişikliği sınavına girmeden Mühendis kadrosuna atanabilir.

Unvan değişikliği için aranan kurum personeli olma şartı

Unvan değişikliği sınavı kapsamındaki kadrolar için açılan sınavlara, sadece kurumun kendi personeli başvurabilir.

Ancak, unvan değişikliği sınavına katılacaklarda, sınav yapılan kurumda belli bir süre hizmetlerinin bulunması veya öğrenim durumları ile ilgisi olmayan kadrolarda belirli bir süre hizmetlerinin olması şartı aranmaz.