Devlet memurunun bir ileri kademeye terfi tarihi esas itibariyle memuriyete giriş tarihi olurken, bazı hallerde bu terfi tarih değişebilmektedir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre; memurların kademe ilerlemesi yapabilmesi için bulundukları kademede en az bir yıl çalışmış olmaları şartı aranmakta ve kademe ilerlemesine hak kazanılan tarihten geçerli olmak üzere başkaca bir işleme gerek kalmaksızın bir ileri kademeye ilerlemiş sayılmaktadırlar.

Öte yandan, her bir hizmet yılı karşılığında bir kademe terfii yapabilen memurların terfi tarihi; değerlendirilebilecek mahiyetteki memuriyet dışı hizmetlerinin varlığına, aylıksız izin kullanma durumlarına, üst öğrenim bitirme durumlarına ve memuriyetten ayrılarak yeniden memuriyete dönme durumlarına göre değişebilmektedir.

Terfi tarihinin aylıksız izin nedeniyle değişmesi

Devlet memurlarının aylıksız izin kullandıkları bazı haller kademe terfi tarihlerinin değişmesine sebep olmaktadır.

Aşağıda belirtilen aylıksız izin süreleri, (bu sürelerin borçlanılması şartı aranmadan) izin bitiminde görevine dönen memurun kademe ilerlemesinde değerlendirilmektedir. Bu nedenle, söz konusu aylıksız izin süreleri (çalışılmayan başka bir süre yoksa) memurun terfi tarihini etkilememektedir.

*Askerlikte geçen aylıksız izin süresi.

*Kendisi veya eşi doğum yaptığı için kullanılan aylıksız izin süresi.

*Zorunlu yer değiştirmeye tabi olan eşinin atandığı yere (1. ve 2. derece kalkınmada öncelikli yerler hariç) atanamadığı için kullanılan aylıksız izin süresi.

*Yabancı devletlerin resmî kurumlarında veya uluslararası kuruluşlarda görevlendirildiği için kullanılan aylıksız izin süresi.

*Teşkilat kanunlarındaki özel düzenlemelere istinaden aylıksız izin kullanarak başka kurumlarda görevlendirilenlerin, bu kurumlarda geçirdikleri süreler.

Öte yandan, yukarıda sayılan aylıksız izin halleri dışındaki aylıksız izin süreleri memurun kademe ilerlemesinde değerlendirilmediğinden, bu kapsamda kullanılan aylıksız izin süreleri tam yıldan az veya fazla olduğu durumlarda, bu izinlerin süresine bağlı olarak memurun kademe terfi tarihi değişebilmektedir.

Terfi tarihi üst öğrenim nedeniyle değişebilir

Üst öğrenim tamamlayan memurlar hakkında yapılan intibak işlemi sonucunda, memurun kademe ilerlemesi yapacağı tarih bazen değişebilmektedir.

Memur hakkında intibak işlemi yapılırken emsal uygulamasına gidilmekte ve memurun kazanılmış hak aylığı en çok emsalinin ulaştığı seviyeye yükselebilmektedir. Bu nedenle, intibak işleminde emsaline takılan memurun yeni terfi tarihi emsalinin terfi tarihi ile aynı olmaktadır.

Terfi tarihi memuriyet dışı hizmetler nedeniyle değişebilir

Devlet memuriyetine girmeden önce veya memuriyetten ayrı kalınan dönemde özel sektörde veya serbest olarak geçirilen bazı hizmet süreleri memurların kademe ilerlemesinde değerlendirilmekte olup, değerlendirilen sürelerin tam yıldan az veya fazla olması ise memurun terfi tarihini değiştirmektedir.

Örneğin;

-Teknik hizmetler sınıfına girenlerin memuriyet dışında teknik alanda geçirdikleri hizmet sürelerinin (en çok 16 yılın) 3/4’ü memurun kademe ilerlemesinde değerlendirilmektedir.

-Sağlık hizmetleri sınıfına girenlerin memuriyet dışında sağlık alanında geçirdikleri hizmet sürelerinin (en çok 16 yılın) 3/4’ü memurun kademe ilerlemesinde değerlendirilmektedir.

-Avukatlık hizmetleri sınıfına girenlerin memuriyet dışında geçen serbest avukatlık sürelerinin (en çok 16 yılın) 3/4’ü memurun kademe ilerlemesinde değerlendirilmektedir.

-Basın kartı sahibi gazetecilik yaparak memurluğa girenlerin, meslekleriyle ilgili görevlerde istihdam edilmeleri hainde, gazetecilik yaparak geçirdikleri hizmet sürelerinin (en çok 16 yılın) 3/4’ü memurun kademe ilerlemesinde değerlendirilmektedir.

-Milli Eğitim Bakanlığında memuriyete girenlerin özel okullarda öğretmen veya yönetici olarak geçirdikleri hizmet sürelerinin (en çok 18 yılın) 2/3’ü memurun kademe ilerlemesinde değerlendirilmektedir.