Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu, Bülent Arınç’ın Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyeliğinden istifasıyla ilgili konuştu. Arınç’ın Demirtaş ve Kavala ile ilgili açıklamalarını yine, “Geç kalınmış ifadeler” olarak nitelendiren Davutoğlu, “Buradaki anormallik Sayın Arınç’ın bir fikir beyan etmesi değil, fikrin bir anda fitne, terörist gibi en ağır suçlamalara muhattap kılınması… Problem burada” ifadelerini kullandı.

Davutoğlu’nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“Sayın Cumhurbaşkanı bizi dinlemedi, Türkiye’de otoriterliği artıran, nepotizmi artıran, akraba kayırmacılığını artıran, ehliyet ve liyakati yok eden uygulamalara devam etti. Biz bunların hepsini Sayın Cumhurbaşkanı’na partinin içerisindeyken defalarca söyledim, rapor da verdim.

Dünyanın en nitelikli insanı bile olsa bir kişiye bağlı bir sistemin başarı üretmesi mümkün değil. Berat Albayrak, son 2 yıldaki ekonomik felaketin birinci derecede sorumlusudur. Bundan 3 ay önce ben kongrelerimizde şunu diyordum; Bu cahil Hazine ve Maliye Bakanı bırakıp gidecek ama geride kalan enkazla uğraşmak zorunda kalacak olan bizleriz. Ve bıraktı gitti. Şimdi buradan söylüyorum, bugün Türkiye’yi bu otoriter eğilimlerin içerisinde sokan bugünkü iktidar da gitmek zorunda kaldığında Türkiye çok daha ağır bir maliyetle yüzleşmek zorunda kalacak.”

“İKİ AÇIDAN PROBLEM VAR…”

“Sayın Arınç herhangi birisi değil. TBMM Başkanlığı yapmış her şeyden önce ve bu vasıfla Yüksek İstişare Kurulu’nda bulunuyor AK Partili kimliğiyle değil. AK Partili pek çok duayen var orada değil. YİK üyeliği Sayın Cumhurbaşkanı tarafından eski TBMM Başkanları ve Başbakanlara dönük olarak yapılır genellikle. Bu vasıfla bir insanın fikrini beyan etmesinden daha doğal bir durum yok. Buradaki anormallik Sayın Arınç’ın bir fikir beyan etmesi değil bu fikre katılırsınız veya katılmazsınız ama bu fikrin bir anda fitne, terörist gibi en ağır suçlamalara muhattap kılınması… Problem burada. İki açıdan problem var: Bir AK Parti’nin kendisi açısından bir de Türk siyaseti açısından. AK Parti’nin yapısı açısından durum şu: Partiyi kuran ve iktidara gelmesinde hem öncülük eden hem de içinde bulunan ve yükseliş döneminde AK Parti kimliğinin oluşmasına katkıda bulunan herkes AK Parti vitrininden birer birer kenara itiliyorlar. Gerekçe de ağır suçlar falan değil. AK Parti kimliğinin oluşmasına katkıda bulunan herkes içinde benim de olduğum, gördüğü gerçekleri dile getirdiği için kenara çekiliyor.”

“AK PARTİ ELEŞTİRDİĞİ 90 YILLARA DÖNDÜ”

“AK Parti eleştirdiği 90’lı yıllara döndü. 90’lı yılların dili neyse her konuda, demokrasi, hukuk, Doğu-Güneydoğu’daki yanlış uygulamalar, 28 Şubat döneminde kullanılan devlet dilini Sayın Erdoğan bugün AK Parti’ye giydirdi. 28 Şubat’ın ideoloğu olduğunu söyleyen Perinçek bugün AK Parti’nin izin verdiği bütün kanallarda dolaşıyor. AK Parti kimlik değiştiriyor, bunu AK Parti kitlesinin görmesi lazım, oy verdikleri parti yok artık. Sayın Cumhurbaşkanı’nın etrafını 90’lı yılların artığı olan bir grup kuşatmış durumda ve bunların hepsi geçmişte AK Parti’nin savunduğu değerlere saldıran insanlar.

NE OLMUŞTU?

Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare (YİK) Üyesi Bülent Arınç, HaberTürk’te katıldığı yayında, “Kavala’nın tutuklu kalmasına hayret ediyorum, Demirtaş’ın tahliyesi olabilir; delil uyduramazsınız, çocuk bile yazmaz bu iddianameleri!” dedi.

Erdoğan, isim vermeden Arınç’ın açıklamalarına göndermede bulunarak, “Reform gündemimize yaptığımız vurgular bahane edilerek yeni fitne ateşi yakılmaya çalışıldığını görüyoruz” tepkisini gösterdi.

Arınç, “Kavala’nın tutuklu kalmasına hayret ediyorum, Demirtaş’ın tahliyesi olabilir” sözlerine Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sert tepki göstermesi üzerine yaptığı açıklamada, “Konuşma beni çok rencide etti. Sayın Cumhurbaşkanı çok ağır bir konuşma yaptı. İstifa ettiğim yönünde bazı söylentiler çıkmış ama şu an için bu doğru değil. Kendisiyle görüştükten sonra gereken neyse onu yapacağım” düşüncesini dile getirdi.

Bu ifadeler ardından hükûmete yakınlığıyla bilinen bazı isimler ve MHP’liler, Arınç’a sert tepki gösterdi.

Cumhur İttifakı ortağı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “Halen Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi olan siyaset eskisi bir şahsın, televizyona çıkıp Sorosçu Osman Kavala ile terörist Demirtaş’a güzellemeler yapması kelimenin tam anlamıyla çarpıklık, hatta ahmaklıktır” ifadelerini kullandı.