Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gelişen Sekiz Ülke (D-8) Teşkilatı 10. Zirve Toplantısı'nda konuştu. Yerli aşı çalışmalarıyla ilgili açıklama yapan Erdoğan: “Virüse karşı en büyük gücümüz olan aşı meselesinin çıkarlara ve kâr hırsına kurban edilmemesi gerektiğini her platformda açıkça ifade ettik. Yerli aşımızı süreçlerin tamamlanmasına müteakip tüm insanlığın istifadesine sunacağız.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları:

“Bu zirve toplantısıyla 4 yıla yakın süren dönem başkanlığını Bangladeş'e devrediyoruz. Sekretaryasına İstanbul'da ev sahipliği yaptığımız teşkilatımız kuruluşundan bu yana çeyrek asırlık dönemde güçlenerek yoluna devam etmiştir. Daha adil daha müreffeh istikrarlı dünya hedefi ile çalışan bir yapı olarak önemli işlere de imza attık. Önümüzde halen kat etmemiz gereken ciddi bir mesafe olduğunu biliyoruz. Barış, huzur ve esenlik dolu bir dünya için mücadele etmeyi sürdüreceğiz. Son bir yıldır Koronavirüs salgını nedeniyle küresel çapta bir imtihanla karşı karşıyayız. Şimdiye kadar 193 ülkede yaklaşık 3 milyona yakın insanın hayatına mal olan salgınla mücadelede ilk günden beri uluslararası işbirliğinin önemine ve zaruretine dikkat çektik.” dedi.

“D-8 ülkeleri arasında ticaretin kolaylaştırılmasını hedefliyoruz”

D-8 için ticaret hacminin bugüne kadar 7 kattan fazla artması elbette değerlidir. Ancak yeterli değildir. Türkiye olarak D-8 ülkeleri arasında ticaretin kolaylaştırılması için ilerleme sağlamayı hedefliyoruz. Günümüz ekonomisinin rekabetçi yapısında öne çıkabilmek için yüksek teknoloji ve inovasyon anahtar konumundadır. Yüksek teknolojiye dayalı katma değeri yüksek üretime önem vermek durumundayız. Yapay zeka, robotik, büyük veri, blok zincir ve nano teknoloji gibi yenilikçi alanlarda üniversitelerimiz ve araştırma kurumlarımız arasında bilgi alışverişinde bulunmasını sağlayan bu ağ önemlidir. Turizmden enerji ve ulaştırmaya, sağlıktan savunmaya kadar bir çok alanda hayata geçirmemiz mümkündür. D-8 içi ticaret hacminin 7 kat artması değerlidir. Ancak yeterli değildir.

Recep Tayyip Erdoğan yerel para ile ticaret yapma çağrısını yineledi

“D-8'i günümüz ihtiyaçlarına göre yenilemeliyiz. Teşkilatımızı bir önceki zirvemizde de belirttiğim üzere yeni üye ve ortaklarla güçlendirerek etki alanını daha da genişletmemiz gerektiğine inanıyorum. İstanbul zirvemizde yerel paralarla ticaret yapma çağrısı yaptığım hatırlanacaktır. Geçtiğimiz yıllar bu çağrının önemini ortaya koydu. Yerel para ile ticarete ağırlık vermemiz şarttır. D-8 takas bankasının bu yönde çalışmasını hızlandırmasını bu bakımdan faydalı görüyorum.”