Erdoğan’ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

“Yıkıntıların altından sağ olarak çıkarılan her evladımız her vatandaşımız bizi sevindirirken her cansız beden tarifsiz hüzne boğuyor.”

“Yükselen deniz Seferihisar’ın Sığacık mahallesini 1 metrelik suyun altına bırakmış, 43 tekne karaya oturmuş bunlardan 40’ı kurtarılmıştır.”

“İzmir’de evlerine girmek istemeyen vatandaşlarımız için 2700 çadır kurulmuş, yeteri kadar battaniye ve diğer ihtiyaç malzemeleri gönderilmiştir. Yıkımın yoğun olduğu Bayraklı’da bin adet birimden oluşan bir konteyner kent kurmaya hazırlanıyoruz. Yıkılmış veya yıkılacak durumda olan binalardan eşyalarını kurtaramayan vatandaşlarımıza 30 bin lira eşya yardımı yapıyoruz. Aynı şekilde evi hasar alan ev sahiplerine 13 bin lira, kiracılara 5 bin lira taşınma yardımı yapıyoruz.”

“İzmir depreminde iş yeri yıkılan ya da ağır hasar gören vatandaşlara 50 bin liraya kadar hibe desteği verilecektir.”

“Yapılan tespitlere göre İzmir’de çeşitli derecelerde yıkılmış ve hasarlı 530 bina, Manisa’da 16 bina bulunuyor. En çok hasar Bayraklı’dayken onu Bornova takip ediyor.”

“Depremlerin önüne elbette geçemeyiz ama felaketlerin önüne geçmek için alacağımız tedbirler vardır. Bu çerçevede binalarımızı sağlama almak mecburiyetindeyiz. Önümüzdeki 5 yıllık dönemde acil olarak 1.5 milyon konutun dönüşümünü hedefliyoruz. Bu yıl 100 bin konut hedefine ulaştık. Bu sadece devletin konut üretimiyle gerçekleşecek bir konu değildir vatandaşımızdan gayret bekliyorum.”

“Bu süreçte bizi en çok üzen birliğe, beraberliğe en çok ihtiyacımız olduğu şu günlerde yalan ve provakatif haberlerle gündemi zehirlemeye çalışanlardır. Bizim İzmir’e geldiğimizde müzikle karşılandığımızdan, Kızılay’ın alanda olmadığına kadar sosyal medyada bir çok yalan dolanmaktadır. Daha bu sabah enkazdan bir çocuğumuzu kurtarırken enkazların hala kaldırılmamasından şikayetçi olan biriyle deprem tartışması yapılamaz.”

“Deprem gibi ortak bir acıyı istismar edenlerin sıfatları ne olursa olsun insanlıktan nasibini almamış mahluklar olduğuna inanıyorum. 5 gündür hala enkaz kalkmadı diyor ne kadar kaldın İzmir’de? Senin ordan çıkmaman gerekiyor. Orda senin bütün bölgeyi dolaşman gerekiyor. Bunu yapmayacaksın ama iftiraya devam edeceksin. Biz son ana kadar ordan çıkmayacağız Bay Kemal, oradan enkazlar çıkacak ve inanacağız ki bunların altında herhangi bir canlı yok tamam o zaman işimiz bitmiştir. Kriz merkezimizde ben neredeyse bütün kabinemle toplantı yaptım.”

“Salgında dünya çapında hasta sayısı 48 milyona yaklaştı. Kimi Avrupa ülkeleri yeiden kısıtlamalara başvurma yolunu seçti. Hasta sayılarının çok yüksek olduğu tüm ülkelerde salgın elden kaçmış vaziyettedir. Türkiye genel olarak kontrollü bir süreç yaıyor. Sağlık altyapımızın gücü ve sağlık çalışanlarımızın gayreti sayesinde bir krizle karşı karşıya kalmadık. Günlük hasta sayımız hala yönetilebilir seviyededir.”

“Özellikle İstanbul’da yaşayan vatandaşlarımızdan koronavirüs konusunda daha fazla dikkat daha fazla hassasiyet bekliyorum.”

“Tüm Türkiye genelinde özel sektör ve kamuda esnek mesai uygulaması teşvik edilecek, pazar yeri ve market gibi yerlerdeki denetimler sıkılaştırılacak, paket servis hariç olmak üzere lokanta, restoran, pastane, berber, internet kafe, tiyatro, konser salonu benzeri tüm iş yerlerinde hizmet 22.00’de sona erecek.”