Toplantıda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın vekillere  “Biz şimdiye kadar nice siyaset mühendisliklerini, nice sosyal mühendislikleri bozarak buraya geldik. 2023’te de bozacağız. Bundan emin olun, bundan korkmayın” dediğini ve Erdoğan'ın bugün seçim startına başlayacağını duyurdu.

Abdülkadir Selvi'nin kritik toplantıda yaşananları anlattığı dikkat çeken köşe yazısının devamı:

AK Parti milletvekilleriyle istişare toplantılarına başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün 57 milletvekili ile bir araya geldi. Erdoğan önümüzdeki yasama yılında da bu toplantıları devam ettirecek.

Erdoğan siyasetin yönünü belirleyen güçlü bir lider olduğu için, önümüzdeki döneme ilişkin değerlendirmelerini dikkatle takip edip, kamuoyuna yansıtmaya çalışıyorum.

Cumhurbaşkanı ile toplantıya katılan milletvekillerinin sadece bir bölgenin ya da ilin değil, Türkiye’nin her bölgesinden temsilciler olmasına özen gösteriliyor. Böylece Türkiye’nin havası oraya yansıyor.

57 milletvekilinin katıldığı toplantıda Erdoğan’ın olduğu bölümde 38 milletvekili söz almış. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Eylem Planı’nın açıklanacağı toplantıya katılacağı için kendisi ayrıldıktan sonra toplantı Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım’ın başkanlığında devam etmiş.

ERDOĞAN NOT TUTMUŞ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın toplantıyı açılış konuşması önemli. Ama ona geçmeden önce Erdoğan toplantı süresince konuşulanları not almış, zaman zaman araya girip milletvekillerinin sorularına yanıt vermiş. Geçen seferde olduğu gibi kamera kaydı yine alınmış. Erdoğan, “Atladığımız bir şey olursa yardımcılarım videoyu izleyip, not çıkaracak” diye izah etmiş.

KİMSE SÖZÜNÜ ÇEKMESİN

Cumhurbaşkanı açılış konuşmasına, “Koronavirüs salgını bizim kendimizi ölçmemize, tartmamıza ve yeni bir değerlendirme yapmamıza neden oldu” diye başlamış. Toplantının başında milletvekillerinden rahatça konuşmalarını, çekinmeden her şeyi dile getirmelerini istemiş. Milletvekillerini, “Arkadaşlar bizim geleneğimizde istişare vardır. Rahatça konuşun. Her şeyi anlatın. Kimse sözünü çekmesin” diye uyarmış. Erdoğan’a diktatör diyorlar ya! Böyle diktatör mü olur?

Geçen haftaki toplantıda genel siyasete ilişkin sorunlar gündeme getirilmişti. Dünkü toplantıda ise milletvekilleri genellikle seçim bölgelerinin sorunlarını dile getirmişler. Aktaracağım, renkli diyaloglar da yaşanmış.

ERDOĞAN İZLENİMİ

Toplantıyla ilgili hangi milletvekiliyle konuşsam, “Çok pozitif bir hava vardı” diye söze başladı. Cumhurbaşkanı’nın kendinden emin tavrı dikkatlerini çekmiş. Muhalefet partilerinin anket firmalarının algı operasyonu için yayınladıkları araştırmaların, sosyal medyada devam eden dezenformasyonun ayyuka çıktığı bir dönemde Erdoğan’ın kararlı duruşu ve yaptığı değerlendirmeler milletvekillerinin motivasyonunu arttırmış. 

2023 SEÇİMLERİ

2023 seçimleri Türkiye açısından kader seçimine dönüştü. Kimin seçileceği değil, Türkiye’nin yönü tayin edilecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan bunun farkında. Aslında muhalefet liderleri de farkında. Herkes her şeyin farkında. Kavganın özünde bu yatıyor. Erdoğan, “Muhalefet ne derse desin, biz hizmet siyasetine, yatırımlara, istihdama devam edeceğiz” diyor. Ama asıl mesajlarını bu cümlenin devamında veriyor. “Biz şimdiye kadar nice siyaset mühendisliklerini, nice sosyal mühendislikleri bozarak buraya geldik. 2023’te de bozacağız. Bundan emin olun, bundan korkmayın” diyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan milletvekillerinden de bir şey istemiş. Aslında onu bir süredir dile getiriyor. AK Parti kongresinden sonraki ilk MKYK toplantısında da aynı talimatı vermişti. “Artık sahada olacağız” demişti.

Milletvekillerine, “Meclis kapandıktan sonra herkes sahada olacak. Sizden tam saha pres istiyorum. Umut ve heyecan dalgasını oluşturmanızı bekliyorum” diye konuşuyor.

Erdoğan girdiği her seçimi kazanan bir lider. Peki Erdoğan nasıl seçim kazanıyor? Cumhurbaşkanı bir anlamda bunun formülünü veriyor. “Gönül kazanılmadan seçim kazanılmaz. Sizin gönüllere girmenizi istiyorum. Sahaya çıkacağız ve herkese dokunacağız. Yüz yüze olacağız, herkesle kol kola gireceğiz. Herkesi dinleyeceğiz, derdine çözüm bulacağız” diyor.

SEÇİM NE ZAMAN?

Erdoğan, seçimlerin 2023 tarihinde yapılacağı konusunun altını bir kez daha çiziyor. “Erken seçim olmayacak. Seçimler 2023’te yapılacak” diye konuşuyor. Erdoğan, son zamanlarda neredeyse her konuşmasında seçimlerin 2023’te yapılacağının ve erken seçime gidilmeyeceğinin altını çizme gereği duyuyor.

HERKES ROMAN

Toplantıda Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İzmir Milletvekili Cemal Bekle arasında renkli diyaloglar yaşanıyor. Kendisi de Roman olan Cemal Bekle Erdoğan’a, “Romanların yaşadığı 15 ilden 20 milletvekilimiz var. Aramızda çok iyi bir koordinasyon var. O nedenle bakanlıklarda Romanlarla ilgili işlerde bir koordinasyon eksikliği yaşamadık. AK Parti Roman Grubu olarak sizinle kahve içip sohbet etmek istiyoruz” diyor. Erdoğan’ın, “Herkes Roman” diye karşılık vermesi üzerine kahkahalar yükseliyor. Erdoğan, Kasımpaşa’da Romanların arasında yetiştiği için çok güzel dostlukları var. Erdoğan’a, “En büyük Roman” diyorlar. Erdoğan, sadece milletvekilleri ile bir araya gelmenin yeterli olmayacağını söylüyor. “Ben kalabalık bir Roman günü istiyorum” diyor. Bunun üzerine Roman grubunu oluşturan milletvekilleri ile bir araya gelmenin yanı sıra Ankara’da 2500 Romanın katılacağı bir “Roman Günü” düzenlenmesi kararlaştırılıyor.

AK Parti Milletvekili Cemal Bekle ile konuştum. Çok heyecanlıydı. Serkan Çağrı ile bir araya gelip, Roman sanatçıların da katılacağı bir Roman Günü düzenleyeceğiz, dedi. Serkan Çağrı klarnet çalacak, Kibariye türkü söyleyecek.

Z KUŞAĞI - ALFA KUŞAĞI MUHABBETİ

Bir milletvekili Z kuşağını gündeme getiriyor. Bu seçimlerde oy kullanacak olan gençler önemli bir kitleyi oluşturduğu için her siyasi toplantının değişmez gündemi Z kuşağı oldu. Cumhurbaşkanı Z kuşağıyla başta olmak üzere gençlerle ilgili değerlendirmeleri dikkatle dinliyor. Antalya’da AK Parti Gençlik Kolları Başkanlığı’nın düzenlediği bir programda gençlerle bir araya gelmişti. Çok memnun kalmış. MYK toplantısında, “Antalya’da gençlerle toplantımız çok iyi geçti. Söylendiği gibi gençler bize uzak değil. Gençlere daha fazla zaman ayıracağım” demişti.

Z kuşağı üzerine değerlendirmeler yapılınca Erdoğan, yanında oturan Binali Yıldırım’a dönerek “Sen Z kuşağından mısın, Alfa kuşağından mı?” diye takılıyor. Ardından da, “Z kuşağının taleplerini dikkate almalıyız. Z kuşağını dinlemeliyiz. Z kuşağına daha çok eğilmeliyiz” diye konuşuyor.

ENGELLİLERİN KAMUDA İSTİHDAMI

Bu bir görev olduğu için yazmak istedim. Engellilerin kamuda istihdamı konusunda bir çaba var ama yeterince ilerleme sağlanamadı. Toplantıda AK Parti İstanbul Milletvekili Serkan Bayram bu konuyu gündeme getiriyor. HSK yasasında engellilerin hâkimlik ve savcılık yapmasını engelleyen düzenlemenin değiştirilmesini öneriyor. Erdoğan dikkatle dinleyip, not alıyor.

SEÇİM ÇALIŞMALARI

Erdoğan’la geniş halk kitleleri arasında ayrı bir bağ var. Bu millet Erdoğan’ı seviyor. Yoksa her girdiği seçimi kazanır mıydı? Menderes de her bunaldığında ya da kritik süreçlerde kendini milletin içine atarmış. Millet de onu sevgiyle kucaklar bağrına basarmış. Erdoğan da Menderes gibi halktan enerji toplayan halka umut ve güven veren bir lider. Türkiye yeni bir kritik eşikte. Erdoğan yine meydanlara çıkıyor. Seçimler 2023’te ama Erdoğan, Zonguldak ve Hatay gezileri ile seçim çalışmalarına başladı bile. Erdoğan bugün Sakarya’da olacak. Önümüzdeki günlerde de Diyarbakır, Giresun ve Rize’ye gidecek.