Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G20 Dönem Başkanı İtalya ve Avrupa Birliği’nin  ortaklaşa ev sahipliğinde İtalya Roma'da düzenlediği Küresel Sağlık Zirvesi'ne video mesaj gönderdi.

Erdoğan mesajında özetle şu ifadelere yer verdi:

''Türkiye olarak, salgının ilk günlerinden itibaren elimizdeki imkanları vatandaşlarımızla beraber dost ve kardeş ülkeler için de seferber ettik. 158 ülkeye muhtelif kalemde tıbbi cihaz ekipmanı gönderdik. 4 milyon sığınmacının sağlık hizmetlerine erişimini kesintisiz sürdürdük. Toplam 27 milyondan fazla aşılama gerçekleştirdik.


''AŞIYA ERİŞİMDE KÜRESEL ÖLÇEKTE CİDDİ DENGESİZLİKLER VAR''

Aşıya erişim konusunda küresel ölçekte ciddi dengesizlikler yaşanıyor.

''YERLİ AŞI HAZIR OLUNCA TÜM İNSANLIĞA SUNACAĞIZ''

Yerli aşıları hazır olunca tüm insanlığın istifadesine sunacağız. Aşılanmış ve aşılanmamış olanlar arasında yeni duvarlar örülmemelidir. Turizmin önü gerekli hijyen sağlanarak açılmalıdır.

AŞIYI KABUL ETMEMENİN İZAHI YOKTUR

Dünya Sağlık Örgütü’ne üye herhangi bir ülkenin, bu örgütün onayladığı bir aşıyı kabul etmemesinin izahı yoktur. Uluslararası seyahatler ve turizmin önü gerekli sağlık ve hijyen şartları sağlanarak açılmalıdır. G20 ülkeleri arasında 'iyi uygulamalar veri bankası' kurulması gelecekteki krizlere karşı önlem alınmasını kolaylaştıracaktır.

AŞI PASAPORTU AÇIKLAMASI

Salgınlara karşı alınacak kontrol tedbirleri koordineli ve orantılı olmalı, sağlık ve ekonomi arasındaki hassas dengeyi gözetmeli ve Dünya Sağlık Örgütü'nün merkezi konumunu pekiştirmelidir. Bu bağlamda, aşılanmış ve aşılanmamış olanlar arasında yeni duvarlar örülmesine ve yeni tür bir ayrımcılığa yol açılmamalıdır.

''SAĞLIK BİR AYRICALIK DEĞİL, HERKES İÇİN BİR HAKTIR''

Salgın ülkemizde henüz vaka görülmeden önlemler alınmıştır. Sağlık bir ayrıcalık değil herkes için bir haktır.