Bazı şartları taşıyan öz, üvey veya evlat edinilmiş çocuklarından dolayı kamu görevlilerine her ay maaşlarıyla birlikte ödenen aile yardımı, bazı hallerde kesilmektedir.

Kamu görevlilerine çocuk için ödenen aile yardımı, ilgili personelin beyanı üzerine ve beyan tarihini izleyen aybaşından geçerli olarak her ay ödenmektedir. Bu yardım, bazı hallerde doğrudan kurumlar tarafından ve bazı hallerde ise ilgili personelin beyanı üzerine kesilmektedir.

Çocuk için yardım almaya hak kazanma

Çocuk için aile yardımı almaya; çocuğun doğduğu, çocuğun evlat edinildiği veya geçimini sağlayacağı üvey çocuğa sahip olması sonucunu doğuran bir evliliğin yapılığı tarihi izleyen aybaşından geçerli olarak hak kazanılmaktadır.

Ancak, çocuk yardımına hak kazanılmış olması ilgili kamu görevlisine bu yardımın ödenmesini sağlamamakta; hak kazanılan çocuk yardımına ilişkin ilk ödeme ilgili kamu görevlisini çocuk için beyanda bulunduğu tarihi izleyen aybaşından geçerli olarak ödenmektedir.

Çocuk için ödenen yardımın kesilmesi

Kamu görevlilerine çocuklarından dolayı verilen aile yardımı ödeneği, aşağıdaki hallerde ve bu hallerin gerçekleşme tarihini izleyen aybaşından geçerli olarak kesilmektedir.

*Çocuk ölürse, kamu görevlisinin yararlandığı çocuk yardımı kesilir.

*Çocuk evlenirse, kamu görevlisinin yararlandığı çocuk yardımı kesilir.

*Çocuk kendi hesabına ticaret yapmaya veya gerçek veya tüzel kişiler yanında menfaat karşılığı çalışmaya başlarsa (tatilde çalışan öğrenci hariç), kamu görevlisinin yararlandığı çocuk yardımı kesilir.

*Erkek çocuk 25 yaşını doldurursa (çalışamayacak derecede malûl oldukları resmi sağlık kurulu raporuyla belirlenen çocuklar için yaş sınırlaması yok), kamu görevlisinin yararlandığı çocuk yardımı kesilir.

*Boşanma veya ayrılıkta bazı halinde; çocuğun mahkeme tarafından kamu görevlisine verilmediği durumda, çocuğun verildiği taraf çalışıyorsa ve çocuk için aile yardımı almak isterse, kamu görevlisinin yararlandığı çocuk yardımı kesilir. Her ikisi de kamu görevlisi olan eşlerin çocuk yardımından belli oranlarda yararlanması mahkeme tarafından kararlaştırıldığı durumlarda, kamu görevlisinin yararlandığı çocuk yardımının miktarı azalır.  

Kamu görevlisine çocuk için ödenen yardımın kesilmesi gerektiği halde ödeme yapılmış olması durumunda, bu hal öğrenildiğinde, fazla yapılmış olan ödemeler ilgili personelin kurumu tarafından geri alınır.

Çocuk için ödenen yardımın aylık miktarı

Kamu görevlilerine her bir çocuk için 250 gösterge rakamının aylık katsayısıyla çarpımı ile bulunacak tutarda aile yardımı ödeniyor. Ancak, çocuğun 72 aylık ve daha küçük olması durumunda ise  bu çocuk için yardım ödemesi bir kat artırımlı yapılıyor.

Bu çerçevede, 2020 yılının ilk yarısındaki aylarda kamu görevlilerine;

-72 aylık ve daha küçük olan her bir çocuk için aylık net 36,52 TL

-72 aydan daha büyük olan her bir çocuk için aylık net 73,04 TL

çocuk yardımı ödenmektedir.

Öte yandan, çocuk için aile yardımı ödenmesinde çocuk sayısı bakımından herhangi bir sınırlama söz konusu değildir. Gerekli şartları taşıyan tüm çocuklar için aile yardımı ödenir.