20 bin öğretmen atamasını protesto için Ankara’da eylem yapan atanmayan öğretmenler, mağdur ücretli öğretmenler, öğretmen açığı, öğretmenlerin kadro sorunu ve CHP’nin öğretmen politikasına ilişkin CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya TBMM’de basın toplantısı gerçekleştirdi.

Kaya’nın “Atanmayan Öğretmenler Ankara’da” başlıklı açıklaması şu şekilde;

Değerli Basın Emekçileri;

Bugün 3 Mart Tevhid-i Tedrisat Kanununun kabul edilişinin 97. Yıl dönümü… 1924 yılında kabul edilen Tevhid-i Tedrisat Kanunu ile tüm eğitim kurumları Maarif Vekaleti’ne (Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı’na) bağlanmıştır.

Laik, demokratik, bilimsel, kamusal eğitim için çok büyük bir adım atılmıştır. Tevhid-i Tedrisat Kanunu ile hesaplaşmaya çalışanlara inat, büyük bir gururla bu günü kutluyorum.

20 BİN ÖĞRETMEN ATAMASI MÜJDE DEĞİL

Atanmayan öğretmenlerimiz 2021 yılının ilk öğretmen atamasının 60 bin olması için her platformda taleplerini dile getirdiler.

Ancak AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan “müjde” diyerek Milli Eğitim Bakanlığının 20 bin öğretmen ataması yapacağını açıkladı.

Bizim tespitlerimize göre okullarda rahatlama olması için acil 250 bin öğretmen ataması yapılmalı; Sayıştay’ın tespitlerine göre 138 bin öğretmen açığı var…

Milli Eğitim Bakanlığı da 107 bin 909 öğretmen açığı olduğunu, bütçe yetersizliğinden yeterli sayıda öğretmen ataması yapamadıklarını duyurdu.

Pandemi döneminde yüz yüze eğitim öğretimin başladığı bir döneminde 60 bin öğretmen ataması yapılmayacaksa ne zaman yapılacak? 

Bilişim öğretmenlerine en fazla ihtiyaç duyduğumuz şu dönemde, bilişim öğretmenleri atanmayacaksa ne zaman atanacak?

Okullara sağlıkçı ve temizlik görevlisi şimdi alınmayacaksa ne zaman alınacak?

Eğitim öğretimi askıya mı aldınız?

20 bin köy okulu boş bekliyor… Bu okulları neden açıp öğretmen ataması yapmıyorsunuz? Çocuklarımızı pandemide taşımalı eğitime neden mahkum ediyorsunuz?

ATANMAYAN ÖĞRETMENLER ANKARA’DA

Öğretmenlerimizin de artık sabrı tükendi! Umutla 60 bin atama beklerken 20 bin öğretmen ataması yapılmasına isyan ettiler.

Atanmayan öğretmenlerimiz bu karda kışta, Türkiye’nin dört bir yanından Ankara’ya gelerek 20 bin öğretmen ataması kararını protesto etti…

60 bin öğretmen ataması taleplerini haykırdılar, “Nisan ayında 40 bin öğretmen ataması istiyoruz…” dediler.

Eyy sırça saraylarda oturanlar, 20 bin öğretmen atamasına “müjde” diyenler,  öğretmenlerimiz sesini duyun!

Eyy Milli eğitim Bakanı Ziya Selçuk her fırsatta bütçemiz yetersiz diyorsun.

Madem bütçen yetersiz…

FETÖ okullarını devralan Maarif Vakfına Cumhurbaşkanı kararı ile Milli Eğitim Bakanlığı Bütçesinden 1 milyar 231 milyon 98 bin TL pay verilmesine neden onay veriyorsun?

ÜCRETLİ ÖĞRETMEN SORUNU

Eğitimin kanayan yaralarından biri de ücretli öğretmen uygulamasıdır.Ankara 2. İdare Mahkemesi, 2018 yılında ek ders ücreti karşılığında çalışan öğretmenler arasından 5 bin sözleşmeli öğretmen alımında, prim gün sayısının hesaplanmasında yanlışlık yapıldığını belirterek, başvurusu reddedilerek ataması yapılmayan adayı haklı bularak işlemi iptal etmiştir.

Mahkeme, ücretli öğretmene haftada en fazla 30 saate kadar ek ders ücreti verilebileceği halde, bazı adayların haftalık 56,25 saat üzerinden prim yatırılmış gibi gösterilerek başvuru yapıldığı gerekçesiyle bu kararı almıştır.

Mağdur olan öğretmenlerimizin, mağduriyetinin giderilerek sözleşmeli kadrosuna alınması ve ücret farklarının ödenmesi gerekir.

Mahkeme kararının derhal uygulanması için TBMM’ye bir soru önergesi vererek, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a şu soruları sorduk:

Bu bilgiler kapsamında;

Prim gün sayısı hesaplamasında yanlışlık yapılan ücretli öğretmenler, sözleşmeli öğretmen olarak göreve başlatılacak mı?

Mağdur olan ücretli öğretmenlerin ücret farkları ödenecek mi?

Eşit işe eşit ücret ilkesine aykırı olan ücretli öğretmen uygulamasına son verilecek mi?

Sözleşmeli ve ücretli öğretmen uygulamalarına son verilerek tüm öğretmenlerin kadroya alınmasına ilişkin bir çalışma var mı?

AKP kendi koyduğu kurallara dahi uymuyor. Ücretli öğretmenler için kanunda yer alan 50 KPSS  puanı, kanuna aykırı olarak yönetmelikle 60 puana çıkartılmış; 50-60 arasında puan alan ücretli öğretmenler mülakata çağrılmayarak elenmiş ve ücretli öğretmenlere ayrılan kadrolar boş  kalmıştır. Ücretli öğretmenler de normal KPSS puanı ile sözleşmeli öğretmen olmuştur.

CHP olarak, uluslararası sözleşmelere uygun olarak “eşit işe eşit ücret” verilmesi ilkesinin uygulanarak, sözleşmeli ve ücretli öğretmen uygulamasının kaldırılması gerektiğini yıllardır söylüyoruz.

Sözün özü, öğretmen öğretmendir; öğretmenin sözleşmelisi, ücretlisi olmaz! Tüm öğretmenlerimiz kadrolu çalıştırılarak, ekonomik ve sosyal hakları tam olarak verilmelidir.

CHP iktidarında;

-TBMM’ye verdiğimiz Öğretmenler Meslek Kanununu çıkartacağız…

-Öğretmenlere 3600 ek göstergeyi vereceğiz

-Sözleşmeli ve ücretli öğretmen uygulamasına son vereceğiz. Tüm öğretmenlerimiz kadrolu çalışacak.

-Kapatılan köy okullarını açacağız.

-Taşımalı eğitime son vereceğiz.

-Öğretmen açığını kapatacağız.

Yıldırım KAYA

CHP Ankara Milletvekili

3 Mart 2021