Altın fiyatları, yatırımcıların artan aşı programları ve düşüşe geçen koronavirüs vakalarına odaklanmasıyla yatay bir seyir izliyor. Gram altın geçen hafta küresel altın fiyatlarıyla beraber yükseldikten sonra haftalık kazançlarının büyük bir kısmını geri vererek 8 Şubattaki seviyesi civarında işlem görüyor. Gümüş ise haftaya yükselişle başladı.

ABD’de salgının hızı haftalık artışta son dört ayın en düşüğüne gerilerken Hindistan’daki can kaybı oranları da düştü. İngiltere Başbakanı Boris Johnson ise ülkede 15 milyon kişiye aşı uygulandığını duyurdu.

Ons altın, ABD Hazine tahvil faizlerinin yükselmesinden dolayı bu senenin başında yüzde 4 düşüş yaşamıştı. Geleneksel güvenli liman altına olan talep ise yeni teşvik paketinin enflasyonist bir etki yaratarak, dolar üzerinde baskı oluşturma ihtimalinden destek buluyor.

Gram altında ise son bir haftadaki fiyat hareketlerinin tümü, Dolar/TL yatay bir seyir izlediği için, küresel altın fiyatlarının hareketlerinden kaynaklı. Dolar/TL’deki düşüşten dolayı 28 Ocak’tan sonra ayrışan gram altın ve ons altın fiyatları, geçen hafta dolar/TL’nin değişmemesiyle paralel seyretti.

Gümüş ise geçen hafta inişli çıkışlı bir seyir izledikten sonra bu haftaya cuma günü yakaladığı yükseliş eğilimini sürdürerek başladı.

Altın, 2021 yılında zayıflayan dolardan biraz destek bulabilir. Altın fiyatlarının, artan tahvil faizlerinin dolardaki enflasyon riskini dengelemesiyle önümüzdeki aylarda 1.800-1.900 dolar arasında seyretmesini bekliyoruz.Commonwealt Bank of Australia Analisti Vivek Dhar

Ons altın fiyatı

Altın fiyatları, geçen hafta ortalarına kadar yükselip sonrasında düşüş eğilimine girmişti. Haftaya yatay bir seyirle başlayan ons altın, TSİ 08:12’de 1.822 dolar civarında işlem görüyor.

Gram altın fiyatı

Dolar/TL’deki düşüş ile beraber 28 Ocak’tan bu yana küresel altın fiyatlarından ayrışan gram altın, dolar kurunun yatay seyretmesiyle küresel altın fiyatlarını takip ediyor. Gram altın yeni haftaya yüzde 0,3 düşüşle 411 TL civarında başladı.

Gümüş fiyatı

Gümüş, geçen hafta cuma günü 26 doların altından yükselişe geçerek 27,50 dolar seviyesine kadar tırmanmıştı. Gümüş yeni haftaya da yüzde 0,4 yükselişle başlayarak ons başına 27,48 dolar civarından işlem görüyor.