Merkez Bankası, 1 Eylül’deki son yatırımcı toplantısında, Para Politikası Kurulu (PPK) metinlerinde yer alan enflasyonun üzerinde politika faizi uygulayacağı taahhüdünü tekrar etmedi. Bu söylemin çekilmesi enflasyonun politika faizini aşması halinde Merkez Bankası’nın faiz artışı yapmayacağı yönünde yorumlandı.

Bunun dışında Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun her toplantıda kullandığı “Enflasyonda belirgin düşüş sağlanana kadar sıkı para politikası uygulayacağız” cümlesini bu toplantıda hiç kullanmaması, faiz indirimine hazırlık olarak algılandı.

Bankacılara göre ise mevcut enflasyon göstergeleri hala faiz indirimi için yeterli seviyede değil. Ancak Merkez Bankası’nın manşet enflasyon yükselirken gerileyen çekirdek göstergelere odaklanarak faiz indirimi yapması ihtimali de yine güçlü bir seçenek olarak masada. Bunda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Merkez Bankası’na yönelik yaptığı faiz indirimi baskısının da payı büyük.

Enflasyonda son durum

Yapılan anketlerde bu ay yıllık enflasyonun yüzde 18,95’ten yüzde 18,7 seviyesine gerilemesi bekleniyordu. Ancak beklentilerin aksine yıllık enflasyon politika faizini olan yüzde 19’u aşarak yüzde 19.25’e ulaştı.

Nisan ayına kadar yedi aylık yükselişin ardından tüketici enflasyonu mayısta tam kapanma tedbirlerinin etkisiyle yüzde 16, 59’a düşmüştü. Ardından haziran ayında yüzde 17,53’e, temmuzda ise yüzde 18, 95’e yükselmişti.

Temmuzda yüzde 17,22 olan yıllık çekirdek enflasyon ise ağustosta yüzde 16,76’ya çekildi.

Çekirdek enflasyon ‘enflasyonun geçici veya bir defaya mahsus etkilerden arındırılmış kalıcı kısmı‘ olarak tanımlanabilir. Daha basit bir deyişle çekirdek enflasyon hesaplanırken, fiyatı mevsimsel olarak değişebilen (bazı gıda ürünleri, petrol, doğalgaz vb.) ürünler sepetten çıkarılır.