“Adı var, kendisi yok” Biliyor musunuz nedir?  MEB’in  “Uzman Öğretmenlik”  uygulamasının ta kendisi desek pek de yanlış olmaz sanırım. Evet adını duyuyoruz, 2004’ten beri adı var ama 16 yıldır bir daha gören olmadı. MEB’in bir bilmecesine dönüştü. Peki, MEB Uzman Öğretmenlik bilmecesini ne zaman çözecek ?

MEB tarafından 2004 yılında uygulamaya geçirilen, sonra izini kaybettirip sırra kadem basan Uzman Öğretmenlik hala esrarengizliğini koruyor. 2004 yılında bir kereliğine uygulanan ve öğretmenlerimizin bazılarına nasip olan bu şans o günden sonra hiç bir öğretmene nasip olmadı. 2004 yılında Milli Eğitim Bakanı, Hüseyin Çelik dönemi ile başladı, 16 yılla birlikte;  Nimet Çubukçu, Ömer Dinçer, Nabi Avcı, İsmet Yılmaz ve Ziya Selçuk olmak üzere altı bakan gördü. Ancak Uzman Öğretmenlik bilmecesi bilinmezliğini korudu.


Yıllardır dile getiriyoruz, 2004 yılında Uzman Öğretmenlik uygulamasıyla MEB ücret adaletsizliğine neden olmuştur. Eşit işe, eşit ücret ilkesini yıkmıştır. 16 yıldır adil olmayan bir uygulama devam etmektedir.  16 yıldan beri uzman öğretmenlik hakkı elde eden öğretmenler;  her ay,  aynı mesleği icra eden meslektaşından  ek tazminat adı altında yaklaşık  315 tl daha fazla almaktadır.

Bunu 16 yıl üzerinden hesapladığımıza aradaki kayıp daha net ortaya çıkacaktır. Ayrıca öğretmen maaşları kamuoyuna açıklanırken de  bu  ücret farkı tüm öğretmenler  aynı haktan faydalanıyormuş, tüm öğretmenler  uzman öğretmenmiş gibi maaşa yansıtılarak yanlış bilgilendirme yapılmaktadır. 16 yıldır rafa kaldırılan uzman öğretmenlik uygulaması bir  sorun yumağına dönüşmüştür. Öğretmenler arasındaki iş barışını olumsuz etkilemekte ve öğretmenin motivasyonunun düşmesine neden teşkil etmektedir.


MEB’ in 16 yıldır çözmeğe yanaşmadığı, görmezden- duymazdan geldiği  Uzman Öğretmenlik uygulaması adaletli bir şekilde artık çözüme ulaşmalıdır. Öğretmenlere görevde yükselme, kariyer yapma fırsatı verilmelidir. Yapılacak bu düzenleme aynı zamanda eğitime verilen önemin de bir göstergesi olacaktır.


Öğretmenler  olarak bekliyoruz ! 

MEB 2004 yılında temelini attığı uzman öğretmenlik adaletsizliğini ne zaman ve nasıl çözecek ?

Öğretmenlerin  16 yıllık  mağduriyetini nasıl telafi edecek? 

Aynı işi yapan meslektaşına göre 16 yıldan beri yaşadığı maddi kaybı geri dönecek mi?

Yoksa yılan hikayesine dönen uzman öğretmenlik bilmecesi yani uzman öğretmenlik adaletsizliği kulak tıkanarak tozlu raflar arasında mı bırakılacak?


Bu konuda öğretmenler olarak MEB’den beklentimiz, 2004 yılında başlattığı bu adaletsizliği ortadan kaldırması, kazanılmış hakları koruyarak öğretmenler arasındaki ünvan ve ücret adaletsizliğini gidermesidir. Bakanlığımızdan gerekli düzenlemeyi bekliyoruz.


KADRİYE DEMİREL
Eğitimci yazar