Ekonomik Kalkınmanın En Önemli Unsuru "Eğitim"

Lokomotif markası Bilfen Okulları olan Bilfen Şirketler Topluluğu aynı zamanda eğitim yayıncılığı, basım ve ambalaj, toplu yemek üretimi, servis hizmetleri gibi farklı alanlarda da faaliyet gösteriyor. 2020 yılını 1 milyar 600 milyon lira ciro ile kapatan topluluk, 2021 yılı içinde tüm grup şirketleri bünyesinde toplam 100 milyon TL’lik yatırım planlıyor.

Kurucusu Osman Öztürk’ün temellerini 1988 yılında attığı Bilfen Okulları bugün İstanbul, Ankara, Kayseri, Gaziantep, İskenderun, Antalya, İzmir ve Bursa’daki kampüslerinde toplam 33 anaokulu, 20 ilkokul, 19 ortaokul ve 18 lise ile faaliyet gösteriyor. Bilfen Şirketler Topluluğu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Fatih Öztürk, pandemi dönemiyle beraber sadece online eğitime yaklaşık 65 milyon lira yatırım yaptıklarını söylerken 2021 yılında da yine online eğitime bir bu kadar daha yatırım yapılmasının planlandığını söyledi. Grup olarak 2020 yılını 1 milyar 600 milyon ciro ile kapattıklarını açıklayan Öztürk, 2021 planlarından eğitim sektöründeki gelişmelere kadar pek çok konuda sorularımızı şöyle yanıtladı:

2021 yılına özel beklentilerimiz

Covid - 19 virüsünün ortaya çıkışı ve kısa zaman içinde hızla yayılmasının hem dünyada hem de ülkemizde var olan tüm sistemlerin sorgulanmasına neden oldu. Ticaretten turizme, sağlıktan eğitime birçok sektörü etkisi altına alan bu sürecin sosyolojik ve psikolojik etkileri de yadsınamayacak boyuta geldi. Bu süreç birçok olumsuzluğu beraberinde getirirken aslında katma değeri yüksek ürün ve hizmet üretimi için şirketlerin robot, otomasyon ve dijital çözümlerle yenilenmesinin de yolunu açtı. Yeni normal şartlarına uygun olarak üretmeye devam eden, ürettiği şeyi ya da bilgiyi yeni normal süreçlerine uygun olarak sunabilenler farklarını ortaya koydular. Bilfen Şirketler Topluluğu olarak Covid-19 salgınının olası pazar etkileri doğrultusunda hizmet verdiğimiz her sektör için değerlendirmelerimizi ayrı ayrı yaptık. Tabii ki eğitim bu sektörlerin olmazsa olmazı bizim için. Eğitimde dijitalleşme aslında uzun yıllardır konuşulan bir kavram olmasına rağmen pandemi süreciyle beraber evlere çok hızlı giriş yaptı. Herkes okulun duvarlarla sınırlı olmadığını gördü. Teknolojinin öğretim sürecini destekleyici, tamamlayıcı ve geliştirici bir araç olarak kullanımı her geçen gün artmaya başladı. Bu doğrultuda eğitimde; fiziki yatırımların yanı sıra teknolojik yatırımların da önemi anlaşıldı. Okullarımızda hali hazırda bir online alt yapımız olmasına rağmen, mevcut olan yapıyı daha da geliştirmek, sürecin uzamasıyla beraber dünyada da kabul görmüş birçok yeniliği sistemimize entegre etmek için çok ciddi yatırımlar yaptık. 2020 yılında online eğitim yatırımlarına ayırdığımız bütçe 65 milyonu buldu. 2021 yılı içinde bir bu kadar yatırım öngörüyoruz.

Okullarınızda online eğitim sürecini genel olarak anlatır mısınız ?

Bilfen Okulları olarak online eğitime yönelik uzun zamandır çalışmalar yapıyorduk ve bu çalışmalarla okul sınırlarının dışında da öğrencilerimizin her zaman yanında yer aldık. Bilfen Akademi, Evdeki Öğretmen ve E-etüt gibi projelerle öğrencilerimize genel ve kişiselleştirilmiş içerikler sunarken genetik algoritma ve yapay zekâ teknolojilerini projelerimize dâhil ederek öğrencilerimize özel verilerle özelleştirilmiş eğitim modelleri sunmaya devam ediyoruz.

Pandemi sürecine baktığımızda birçok eğitim kurumunun yeni başladığı uzaktan eğitim süreci, Bilfen Okullarında uzun yıllardır E-etüt adı altında öğrencilerimize uygulanıyordu. Biz Bilfen Okulları olarak bu süreçte yaptığımız çalışmalardan elde ettiğimiz tecrübe ile sistemimizi güçlendirmeye ve bu alana yatırm yapmaya devam ettik. Uzaktan eğitim araçlarını hızlıca değerlendirdik. En uygun modelleri sistemimize entegre ettik. Birçok kurum, kuruluş ya da kişi henüz fikir aşamasındayken biz çoktan uzaktan eğitim faaliyetlerimize başlamıştık. Online ve offline eğitimler ile başladığımız uzaktan eğitim faaliyetlerimizi hızlıca zenginleştirerek online etütler, online zümre toplantıları, online veli toplantıları, online kayıt görüşmeleri, online seminerler, online etkinlikler gibi birçok faaliyeti sanal ortama taşıdık. Benzetmek gerekirse sanal bir okul kurduğumuz bu dönemde tüm öğrencilerimize temel derslerin yanında müzik ve görsel sanatlar gibi derslerin de olduğu tüm alanlarda eğitim imkânı sunmuş olduk.

Pandemi döneminin uzaması ihtimaline karşın bu konuda ciddi çalışmalar yaptık.Hem altyapı ve güvenlik yatırımları hem de uzaktan eğitim araçlarımızı her senaryoya göre dizayn ettik. 2020 yılında online eğitim yatırımlarına ayırdığımız bütçe 65 milyonu buldu. Internet ve sunucu alt yapısının güçlendirilmesi, Internet band genişliklerinin (mevcut hızların 4 katına) arttırılması, tüm bilişim alt yapısının güvenliğini sağlayan yeni yatırımlarının yapılması, akıllı tahta sistemlerinin ses ve görüntü sistemleriyle uzaktan eğitime uygun hale getirilmesi, dokunmatik ekranlı bilgisayar, tablet bilgisayar, grafik (touchpad) tablet gibi uzaktan eğitimi destekleyici cihazların alınması, uzaktan eğitim yazılımlarının güncellenmesi, geliştirilmesi ve bunun için yeni personel istihdamı yapılması, uzaktan eğitime yönelik yeni yazılım, uygulama ve içeriklerin alım/lisans yatırımlarının yapılması gibi birçok alanda ciddi maliyetli yatırımlar yaptık.

Önümüzdeki süreçte bizi neler bekliyor, eğitim nasıl şekillenecek?

Pandemiyle birlikte her alanda olduğu gibi eğitimde de teknolojik uygulama ve çözümlerin ön plana çıkmış olması ile önümüzdeki yeni normal olarak adlandırılan süreçte de bunun devam edeceğini ön görüyoruz. Pandemi sona erdiğinde de eğitim teknolojileri ile sağlanan uzaktan eğitim faaliyetleri yüz yüze eğitimi destekleyicisi hatta bir parçası olarak uzaktan eğitim faaliyetleri geliştirilerek kullanılmaya devam edecektir. Bu süreçte özellikle yaşadığımız çağın gerekliliği olan bilim ve teknoloji alanında daha fazla yatırım artacak ve rekabet eğitimde farklılaşan kurumlar arasında olacak. Dolayısıyla kendi eğitiminizi değişen bilime, bilgiye, teknolojiye uygun şekilde mutlaka güncellemeniz lazım. Biz geleceği iyi tahlil edip olası durumlara karşı aksiyon alıyoruz. İçeriklerimizi ve takvimimizi bu yeniliklere göre kurguluyoruz.

Dünyanın dört bir yanında pek çok sektörde olduğu gibi eğitim sektöründe de teknolojiyi hayatımıza entegre edeceğimiz, dijitalleşmenin kolaylıklarından daha çok faydalanacağımız bir gelecek bekliyor bizleri. Dijitalleşmenin kolaylaştırıcı, geliştirici, kaliteyi artırıcı ve zaman kazandırma özelliğinden yararlanmalıyız.

Geçen yıl eğitimde hızlı bir dijitalleşme sürecine gidildi. Bu durum yatırımların yönünü nasıl etkiledi ?

Bu süreçte fiziki yatırımlarımızı devam ettirme noktasında kararlı durduk. Bunun yanı sıra teknolojik yatırımlar da hız kazandı. Mart ayında pandemi başladığında hali hazırda inşaatları devam eden Bilfen Maslak İlköğretim Okulumuz ile yeni kampüsüne taşıdığımız Bilfen Kayseri Çaybağları Okulumuzu tamamladık.

2021 – 2022 öğretim döneminde Bilfen Okulları olarak Ankara’daki 3. kampüsümüzü Oran’da hizmete açacağız. Bilnet Okulları tarafında ise 2021 - 2022 öğretim döneminde İstanbul Çamlıca Kampüsümüz, İstanbul Çamlıca Anaokulumuz ve İzmir Bornova Çamlık Anaokulumuz öğrencileriyle buluşacak.

2021 yılında basım ve ambalaj alanındaki yatırımlarımız da devam edecek. Bilnet Matbaamızın makine parkuru daha da genişlerken Biltur Catering şirketimizin temel hammadde ihtiyaçlarını karşılamak için yola çıktığımız tarım ve hayvancılık faaliyetleri de Manyas’ta büyüyerek devam edecek.

Bu dönem risk alarak yatırımlara devam etme dönemi. Bu anlamda eğitm yatırımlarımız devam edecek. 2021 yılında hem hizmete yeni açacağımız okullarımız hem de diğer grup şirketleri için öngördüğümüz yatırım 100 milyona yakın olacak.

Bilfen Şirketler Topluluğu olarak yaklaşık 7.000 kişiye istihdam sağlıyoruz. İçinden geçtiğimiz bu süreçte önceliğimiz mevcut istihdamı korumak yönündeydi. Yeni yıl itibarıyla, aşının bulunmasının mevcut ekonomik süreçlere etkisinin olumlu olacağını düşünüyoruz. Ekonominin yeniden canlanmasıyla beraber yatırım yaptığımız alanlarda, ihtiyaçlarımız doğrultusunda istihdam yapmayı gerektirecek durumlar olursa tabiki gerekeni yapacağız.