Kamu görevlilerinden bazılarının, mesai saatleri dışında ve tatil günlerinde katıldıkları yabancı dil kurslarına ödedikleri ücretin bir kısmı kurumlarınca karşılanmaktadır.

Kurs ücretinin kurumlarca karşılanan kısmının tavan miktarı son 4 yıl aradan sonra 2021 yılında bir miktar artacak.

Yabancı dil kursuna katılan personelden hangilerinin kurs ücretinin ne kadarının kurumlarınca karşılanacağı hususu ilgili yılın bütçe kanunu ile belirlendiğinden, TBMM’de görüşülmekte olan 2021 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifinde kurs ücretinin 2021 yılına ilişkin belirlemeleri de yer aldı.

Katıldıkları yabancı dil kursu ücretinin bir kısmı kurumları tarafından karşılanan kamu görevlilerine kurumlarınca yapılacak ödemenin tavan miktarı 2017, 2018, 2019 ve 2020 yılları için hep 447 TL olarak belirlenmişti. Bu miktar 2021 yılı için 43 TL artırılarak 490 TL'ye yükseltiliyor.

Kimlerin yabancı dil kurs ücreti karşılanacak?

2021 yılında katılacakları yabancı dil kursu için ödeyecekleri ücretin bir kısmı kurumlarınca kendilerine geri ödenecek olan kamu görevlilerinden bazıları şunlar:

1- Kurumların üst yönetim görevlileri ile ilgili mevzuatları gereği mesleğe özel yarışma sınavıyla (özel kanunlarla bu mesleklere atananlar ve iç denetçiler dahil) atanmış olanlardan, yabancı dil kursuna katılmaları ilgili veya bağlı bulundukları bakanın onayıyla uygun görülenlerin yabancı dil kurs ücretinin bir kısmı kurumlarınca karşılanacak.

Yabancı dil kursuna ödenen ücretin bir kısmının karşılanabilmesi için (TSK’nın yurtdışı kadrolarında görevlendirilenler ile lisansüstü eğitim amacıyla yurt dışına gönderilenler hariç); kurslara normal çalışma saatleri dışında veya tatil günlerinde katılmış olmaları, devam edecekleri kursun yurt içinde yerli veya yabancı derneklerce/vakıflarca/kuruluşlarca açılan ve yeterlilikleri Milli Eğitim Bakanlığınca kabul edilmiş kurslardan veya üniversitelerin açtığı dil kurslarından olması gerekecek.

2- TSK’nın yurtdışı kadrolarında görevlendirilecek olanların yabancı dil kurs ücretinin bir kısmı kurumlarınca karşılanacak.

Bunların yabancı dil kurs ücretinin bir kısmının kurumlarınca karşılanabilmesi için, ilgili personelin göreceği kursun Milli Savunma Bakanlığınca belirlenen yabancı dillere ilişkin olması ve 2021    yılında kursa gönderilmeleri uygun görülen 100 kişi arasında olmaları gerekecek.

3- Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığının yurtdışı kadrolarında görevlendirilecek olanların yabancı dil kurs ücretinin bir kısmı kurumlarınca karşılanacak.

Bunların yabancı dil kurs ücretinin bir kısmının kurumlarınca karşılanabilmesi için, ilgili personelin göreceği kursun İçişleri Bakanlığınca belirlenen yabancı dillere ilişkin olması ve 2021 yılında kursa gönderilmeleri uygun görülen 20 kişi arasında olmaları gerekecek.

4- Uzmanlık programlarına ve mesleki eğitimlere devam için ön şart olarak yabancı dil kurslarına katılmaları gerekenlerin ders ücretlerinin bir kısmı kurumlarınca karşılanacak.

Kurs ücretinin yarısı kurumlarca karşılanabilecek

2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifindeki belirlemeye göre, yukarıda sayılan kamu görevlilerine, 2021 yılında katılacakları yabancı dil kursları için ödeyecekleri ders ücretlerinin %50’si (gelir vergisi kesintisi yapılmadan) kurumları tarafından ve aylık "490 TL"yi geçmemek üzere karşılanacak.

Öte yandan, kamu çalışanlarına en çok 9 aylık kurs ücretinin bir kısmı ödenecek olup, 9 aylık sürenin hesabına daha önceki yıllarda ödeme yapılan aylar da dahil edilecek.

Kurumların hizmet satın almak suretiyle açacakları yabancı dil kurslarından yararlanılması da yukarıda belirtilen esaslara tabi olacak.

Öte yandan, ilgili mevzuatı uyarınca lisansüstü eğitim amacıyla yurt dışına gönderilenlerin yurt dışında katıldıkları zorunlu yabancı dil kurslarının, sömestre esasına göre olması halinde bir sömestre, sömestre esasının bulunmadığı hallerde 3 aya kadar olan giderleri kurum bütçesinin ilgili tertibinden karşılanabiliyor.