Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, 2020 yılına ait e ticarete ilişkin verileri sundu.

2020 yılında küresel perakende e ticaret hacmi bir önceki seneye göre yüzde 23 arttı.

Pekcan E ticaretin alternatif ticaret metodu olmaktan çıkıp giderek daha fazla gündelik hayatın parçası olduğunu söyleyip 2020 yılında küresel perakende e ticaret hacminin bir önceki seneye göre yüzde 23 arttığını ifade etti

E ticaret siteleri kayıt altına alınıyor

Ülkemizde de hızlı bir gelişim gösteren e ticaret hem tüketiciler hem de işletmeler tercih ediyor ve giderek yaygınlaşıyor. Ticaret Bakanlığı  E ticaretin ülkemizdeki gelişimini en etkin ve güvenli bir şekilde temin etmek ve desteklemek için çalışmalarda bulunuyor. Pekcan bu duruma ilişkin “En önem verdiğimiz konulardan birisi e ticaretin güvenli bir şekilde yapılmasına ilişkin alt yapıları temin etmektir. E ticarete duyulan güvenin artırılması maksadıyla e ticaret sitelerimizi kayıt altına alıyor ve temel bilgileri kamuoyuyla paylaşıyoruz. Bunun yanında e ticarette güven damgası uygulamamızı da sürdürmekteyiz.” dedi.

35 e ticaret sitesi güven damgası almış bulunmakta

 Pekcan “Bugüne kadar 35 e ticaret sitemiz güven damgası almış bulunmakta süreci devam eden sitelerimiz de var. Mart ayında yürürlüğe giren yeni ürün güvenliği kanunumuza e ticarette dahil edilmiştir. Böylece e ticarete konu ürünlerin piyasa güvenim ve denetiminin yapılabilmesiyle ilgili yasal alt yapıyı da sağlamış bulunuyoruz. Tüm bunlar ülkemizde e ticaretin sağlam bir zeminde gelişebilmesi için atılan önemli adımlardır.”

24 Aralık 2020 den itibaren ticaret bilgi platformunu kullanan kişi sayısı1 milyon 100 bini aşmış durumda

Bu rakamın yüzde 31 ini 25-34 yaş arası kullanıcılar oluşturmakta. E ticaret bilgi kaynağı olarak tasarlanan platformda ayrıca e ticaret akademisi de yer almakta ve bu akademi üzerinden işletmelere ve tüketicilere çevrimiçi ve ücretsiz olarak e ticaret ve e ihracat eğitimi verilmektedir. E ticaret sitesi kurulumundan e ihracat yapılmasına kadar pek çok konuyu içeren 33 adet eğitim videosu ile 74 adet eğitim dokümanı vatandaşların hizmetine sunulmuştur.

E ticaret akademisinden 6 aylık sürede 48 bin kişi yararlandı

E ticaret akademisinde yer alan eğitimlerden bugüne kadar 6 aylık sürede yaklaşık 48 bin kişi yararlanmış bulunmakta. Sitede yer alan e ticaret danışmanı özelliği site kullanımını oldukça kolay ve kişiye özel hale getirmektedir. Faaliyete geçtiği haziran ayından bu yana 61 bin kişi e ticaret danışmanı yardımıyla sorularına yanıt bulmuştur.

E ticaret faaliyetinde bulunan 256 bin 861 işletme bulunmakta.

E ticaret faaliyetinde bulunan 256 bin 861 işletme bulunmakta.  2019da bu rakam 68 bin 457 idi. Burada yüzde 275 gibi bir artış var. E ticaret faaliyetini yürüten işletme sayısının en fazla olduğu il yüzde 43 ile İstanbul Sırasıyla Ankara yüzde 9 İzmir yüzde 7 Bursa Antalya yüzde 4 Konya yüzde 2 ile takip etmektedir.