Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde Araştırma Görevlisi olarak görev yapan Umut Kara, görev yaptığı üniversiteden izin almadan sendika adına tanıtım masası açıp el ilanları dağıttı. İdare tarafından araştırma görevlisine disiplin soruşturması açılarak,"Kurumlarca belirtilen usul ve esasların yerine getirilmesinde kayıtsızlık göstermek veya düzensiz davranmak" disiplin suçunu işlediği sabit görülmüştür. Ancak, olumlu sicilleri dikkate alınarak cezai nitelik taşımamak kaydıyla bu defaya mahsus yazılı olarak uyarıldı.

Daha sonra Ufuk Kara yazılı ikazın yapılması sebebiyle konu yargıya taşındı. Ancak,Ankara 1. İdare Mahkemesi ve Bölge İdare Mahkemesi tarafından dava konusu işlemin reddine karar verdi.

Ufuk Kara Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulundu. Başvuruyu değerlendiren mahkeme

şunları dile getirdi:

a) Davacının izinsiz tanıtım masası açması ve el ilanları dağıtması üzerine disiplin cezası niteliğinde olmayan ancak benzer durumlarda ileride idarenin yaklaşımını etkileyebilecek şekilde yazılı ikazla uyarıldığı, olayın koşulları objektif şekilde incelendiğinde söz konusu yazılı ikazın başvurucunun kişisel yaşamında ve kariyerinde disiplin cezalarıyla aynı derecede bir etki doğurduğunun söylenemeyeceği, nitekim davacının böyle bir etkinin doğduğunu ve dolayısıyla kendisi açısından kişisel önemini gösteremediğini,

b) Sonuç olarak davacı tarafından ileri sürülen hususların genel bir soruna işaret etmediğini, Anayasanın uygulanması ve yorumlanması veya temel hakların kapsamının ve sınırlarının belirlenmesi açısından da önem taşımadığı sonucuna varılarak,

İzinsiz tanıtım masası açan ve sendika adına afiş dağıtanın yazılı ikaz edilmesi nedeniyle ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine dair başvuruyu reddetmiştir.