Trabzon’un Akçaabat ilçesinde balıkçılar, sezon boyunca denize serdikleri ve zarar gören ağlarını imece usulü onarmaya başladı. Ağ bakım ve onarım işlemlerinin ardından teknelerini de bakıma alacak olan balıkçılar, yeni sezonu bekleyecek.

"Gelecek sezondan daha da umutluyuz"

Balıkçı Mustafa Topal, “8 ay boyunca çalıştığımız ağların tamiratını yaptık. Eski ağları söktük şimdi yerine yeni ağları koyuyoruz. 4 ay sonra tekrar denize çıkacağız. Yeni sezonun hazırlıklarını yapıyoruz. Bu yıl avlanan hamsiler ince olunca devletimiz tedbir amaçlı yasak koydu. Bu yasaktan mağdur olan arkadaşlarımız oldu. Ama av sezonu yine de iyi geçti. Gelecek sezondan daha da umutluyuz. Bakalım önümüzdeki süreç neyi gösterir” dedi.

Gelecek sezon için hazırlıklara şimdiden başladılar

Balıkçılar denize serilen ağların  bir kısmını yenileyecek, bir kısmını da tamir edecek. Makineleri de tamir etmeleri gerekiyor. 

"Bu sezon bereketli geçti"

Balıkçı Halil İbrahim Bozoklu da, “Biz av sezonunu kapattık. Erken bitti bizim sezon. Yaz işleri dediğimiz ağ tamirine başladık. Biz balıkçılar buna ‘merhamet’ deriz. Bu sezon çok şükür bereketli geçti. Bazı tekneler sıkıntılar çekti ama bizim için durum iyiydi. Gelecek sezondan umutluyuz. Umudumuzu kaybetmemiz mümkün değil. Allah verirse rızkımızı olacak inşallah” şeklinde konuştu.

Van Gölü'nde de yasak başlıyor

Van Gölü'nün tuzlu ve sodalı suyunda yaşayan endemik bir tür olan ve üreme dönemi ilkbaharda, tatlı suya göçüyle görsel şölen sunan inci kefali için de 15 Nisan’da av yasağı başlayacak. Bölgenin önemli değerlerinden olan ve Alaska'daki somon balıkları gibi akıntının tersine yüzerek zaman zaman uçarcasına derelere akın eden inci kefali 15 bin kişiye ekmek kapısı oluyor. Son kez ağlarını çeken balıkçılar, 90 gün boyunca gölde inci kefali avlayamayacak. Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ), İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, 15 Nisan- 15 Temmuz arasında yasak dönemi boyunca balığın korunmasına yönelik geniş güvenlik önlemi alacak.