Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Salarha Tüneli Açılış Töreni'nde konuşuyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmasının satır başları şöyle;

Yaklaşık 3 kilometre uzunluğundaki Salarha Tüneli'nin ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Doğu Karadeniz'in giderek gelişen ticareti, turizmi, sanayisi ile üniversitemizin artan cazibesi bölgedeki trafiği yoğunlaştırmıştır.

Rize-Artvin Havalimanı'nın açılmasıyla bu bölgedeki yük ve insan trafiği artacaktır. Bu tünel Rize'nin 70 yıllık hayalidir. Tünel sayesinde 14 kilometreyi bulan ve neredeyse yarım saat süren dağın ardı ile önü arısındaki ulaşım artık 4,5 kilometreye ve 5 dakikaya inecektir.

Bugün burada Rize'miz için büyük öneme sahip bir başka proje olan Çarşı Mahallesi Kentsel Dönüşüm projesinin de temel temelini atıyoruz. Kentsel dönüşüm projemizin şimdiden şehrimize ve hak sahiplerine hayırlı olmasını dileyorum.

Deprem, sel ve toprak kayması. Bulunduğu iklim ve coğrafi yapısı itibarıyla adeta ülkemizin kaderidir. Afetlerin ardından hemen hasar tespit çalışmalarını tamamlıyor. Yıkılan yerleri de süratle yeniden inşa ediyoruz. Karadeniz bölgemizde yakın zamanda Rize'miz de bu tür afetlerle karşılaşmıştır. Selin ve orman yangınlarının zarara yol açtığı bölgelerde yaraları sarıyoruz. Kastamonu ve Sinop gibi şehirlerimizde yaşanan afetlerin yaralarını da sarıyoruz.

Ülkemizin 81 vilayetinin her biri canımızdan bir parçadır. Açılış ve üniversite programımızı vesile ederek bu programa Rize'den başladık. Rize'mizin ilçe ve köylerindeki hasar tespit çalışmalarını tamamlayarak hemen kolları sıvadık.

Daha önceki projelerle inşa edeceğimiz konut sayısı 548'i bulmaktadır. Rize'mizin en önemli sorunu olan çarpık yapılaşmanın önünü kesmek için çok önemli adımlar attık. Riskli alanları yıkarak yeniden inşa ediyoruz. Ayrıca turizm sektörü için Rize'nin cazibesini artırmak amacıyla çeşitli yatırımlar yapıyoruz.

Ayder Yaylası'nda yenileme ve koruma projesi uyguluyoruz. Ayder'in atık su, yağmur suyu, elektrik hatları ve tüm yolları yenileniyor. Atalarımız, dedelerimiz, babalarımız bize cennet gibi bir Rize bıraktı. Biz de evlatlarımıza, torunlarımıza, gelecek nesillere çok daha hayat kalitesi yüksek bir Rize bıakmakta kararlıyız.