Denizlerde “Vira Bismillah” denilerek olta atan balıkçıların Nisan ayında başlayan av yasağı 1 Eylül’de sona eriyor. Yeni sezona hazırlanan balıkçıların sorunları var. Türkiye’de balıkçı filosunun yüzde 89,6’sını küçük ölçekli balıkçı tekneleri oluşturuyor. Yeni sezon heyecanını yaşayan balıkçılar aşı avlanmadan şikayet ediyor. Özellikle Akdeniz’de balık stokunun aşırı avlanmadan dolayı düşük seyrettiği ifade ediliyor.

İŞBİRLİĞİ ÇAĞRISI

Doğal Hayatı Koruma Vakfı, “Küçük Ölçekli Balıkçılık Ortak Yönetimi” Projesi kapsamında, Mersin ve İzmir’deki balıkçı kooperatiflerini buluşturdu. İzmir’deki toplantıya Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü yetkilileri de katıldı. Balıkçıların sorunlarının masaya yatırıldığı toplantıda konuşan Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği (SÜRKOOP) ile Doğal Hayatı Koruma Derneği arasında işbirliği protokolü imzalandı.

PAZAR SORUNU

Protokol kapsamında tüm tarafların katılımının teşvik edilerek Ulusal Küçük Ölçekli Balıkçı Platformu’nun oluşturulması ve sektörün sürdürülebilirliğinin desteklenmesi için işbirliği yapılacak. Balıkçıların en büyük sorunun pazar konusunda yaşandığını belirten SÜRKOOP Genel Başkanı Ramazan Özkaya, küçük ölçekli balıkçıların geçimlerini komisyoncuların belirlediği fiyatlar üzerinden sağlamaya çalıştığını söyledi.

HAK ETTİĞİMİZ FİYATI İSTİYORUZ

Özkaya, “WWF-Türkiye, satış yoğunluğu az, ancak ürün çeşitliliği fazla olan Doğu Akdeniz’deki kooperatifler ile balığı en iyi şekilde değerlendiren kooperatifleri bir araya getirerek sektör için çok önemli bir buluşmaya vesile oldu. Balıkçılar ürünlerini hak ettikleri fiyattan satılabileceğini gördüler” dedi.

KAZAN KAZAN MÜMKÜN

WWF-Türkiye, dört yıldır İzmir Foça-Mordoğan, Antalya Kaş ve Mersin Erdemli’de yürüttüğü Küçük Ölçekli Balıkçılık Projesi ile balıkçılıkla geçinen kıyı topluluklarının geçimlerinin dayandığı balık stoklarını çoğaltmaları ve uzun vadede gıda ve gelir kaynaklarını güvence altına almalarına katkı sağlamak için çalışıyor. Projenin bir diğer amacı ise, küçük ölçekli balıkçıların geçim kaynaklarını çeşitlendirerek ekonomik alternatifler ve pazar fırsatları oluşturmak. Proje ile bir yandan da denizlerdeki av baskısını azaltmak hedefleniyor.

ORTAK YÖNETİM ANLAYIŞI GELİŞTİRELİM

Doğal Hayatı Koruma Derneği Türkiye Genel Müdürü Aslı Pasinli, küçük ölçekli balıkçıların denizlerin gerçek koruyucuları olduğunu belirtti. Pasinli, şu değerlendirmelerde bulundu: “Binlerce yıllık geçmişe sahip bu zanaat kıyı bölgelerindeki halkların en önemli geçim ve beslenme kaynaklarından biri. Hem bu sektörün sürekliliğini sağlamak hem de denizlerimizde aşırı avlanmanın önüne geçmek için katılımcı bir ortak yönetim anlayışını oluşturmaya ve yaygınlaştırmaya ihtiyacımız var. Balıkçılar, yerel paydaşlar, bilim insanları, karar alıcılar ve STK’lar arasındaki iletişimi ve ilişkileri kuvvetlendirerek gerçekleşecek ortak yönetim ile küçük ölçekli balıkçıların karar alma süreçlerine daha fazla katılımını sağlamalıyız.”