İlhan, "Tamamen vatandaşların isteğine bağlı. Her iki aşı için de en çok görülen yan etkiler; aşı yapılan yerde kızarma, ağrı, sistemik yan etkiler açısından baktığımızda ise en çok alerjik reaksiyon her iki aşı sonrasında görülebiliyor" dedi.

Çinli Sinovac şirketinin aşısı Coronavac'ın ardından Alman-ABD ortaklığında geliştirilen Biontech aşısının da gelmesiyle aşı randevusu alanlara seçenek sunulmaya başlandı. Bu durum, aşı yaptıracaklarda, tercih konusunda soru işaretlerine sebep oldu. Bilim Kurulu Üyesi İlhan, her iki aşıda da koruyuculuk oranının yüzde 80'den fazla olduğunu belirterek, "Bilinmeli ki her ikisinin de etkinliği yüksek, yan etkileri de birbirine çok benzer. Sinovac'ın Türkiye'de yapılan çalışmasına göre yüzde 83, Biontech'in yurt dışında yapılan çalışmasına göre yüzde 90'lar civarında koruduğu söz konusu.

Tercihte önemli bir kriter yok, tamamen vatandaşların isteğine bağlı. Aşı olmanın, bulaşı engellemediğini; kişi hasta olursa ağır hastalık geçirmesini engellediğini, vatandaşların yapması gerekenin, aşılama sırası kendisine geldiğinde hangi aşı varsa sistemde o aşılardan birini tercih etmek olduğu dile getirdi.

Bakanlığın web sayfasında da yayımlanmış, topluma yönelik bir kriter söz konusu değil.