2020 yılında geçerli olacak asgari ücret miktarını belirlemek için ilk toplantısını 2 Aralık günü yapan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ikinci toplantısını 10 Aralıkta yapacak.

Asgari ücreti belirlemek için bu yıl toplam 4 toplantı yapması beklenen Asgari Ücret Tespit Komisyonunun başkan ve üyeleri ile raportörleri, katıldıkları her toplantı için huzur hakkı alıyor.

Asgari ücretin belirlenmesi

“İşçilere normal bir çalışma günü karşılığı ödenen ve işçinin gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım ve kültür gibi zorunlu ihtiyaçlarını günün fiyatları üzerinden asgari düzeyde karşılamaya yetecek ücret” olarak tanımlanan asgari ücret; işçi, işveren ve devlet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirleniyor.

Komisyon tarafından her yıl Aralık ayı içerisinde belirlenen Asgari Ücret, izleyen 1 Ocak gününden itibaren yürürlüğe giriyor.

Komisyonda kimler var?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının belirleyeceği üyelerden birinin başkanlığında, bazı kurumların temsilcileri, bünyesinde en çok işçiyi bulunduran en üst işçi kuruluşunun değişik işkolları için seçeceği beş temsilci, bünyesinde en çok işvereni bulunduran işveren kuruluşunun değişik işkolları için seçeceği beş temsilciden oluşuyor.

En az on üyenin katılımı ile toplanan ve katılanların oylarının çoğunluğu ile karar veren Komisyonun sekretarya ve raportörlük hizmetlerini ise Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü yürütüyor. Komisyon Raportörleri, altı kişiyi geçmemek üzere Çalışma Genel Müdürlüğü personelinden görevlendiriliyor.

Başkan, üye ve raportörlere huzur hakkı ödeniyor

Asgari Ücret Tespit Komisyonunun başkan ve üyeleri ile raportörlerine, katıldıkları her toplantı günü için (en çok 10 toplantı günü) huzur hakkı ödeniyor.

Komisyonun toplantı yaptığı her gün için; komisyon başkanına 1100, üyelere 1000, raportörlere ise 800 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu   bulunan tutarda huzur hakkı ödeniyor.

Buna göre, Asgari Ücret Tespit Komisyonunun 2020 yılı asgari ücretinin belirlenmesi amacıyla 2019 yılı Aralık ayı içerisinde yaptığı ve yapacağı toplantıların her bir günü için (en çok 10 gün);

-Komisyon başkanına 152 TL ödenecek.

-Komisyon üyelerine 138 TL ödenecek.

-Komisyonda görevli raportörlere 111 TL ödenecek.