Yeni yıl gelirken asgari ücretle çalışan birçok kişi yeni zamları araştırmaya başladı. Son dönemlerde gıda, motorin ve diğer alanlarda yapılan zamlarla birlikte alım gücü düştü. Bu noktada güzel bir zambekleniyor. Peki, asgari ücret zammı ne kadar olacak?

Asgari Ücret 2022 konusunda araştırmalar devam ediyor. Ekim ayında büyük bölümün geride kalması ve Kasım ayına sayılı günler kala Asgari ücret konusunda araştırmalar da sıklaştı. 7 milyonu aşkın çalışanı yakından ilgilendiren zam pazarlıkları konusunda görüşmelerin hangi tarihler arasında yapılacağı ve yeni yıldan itibaren uygulanacak olan 2021 Asgari Ücret konusunda araştırmalar devam ediyor. Peki 2022 Asgari ücret ne kadar olacak?

2022 ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK, ZAM PAZARLIKLARI NE ZAMAN BAŞLAYACAK? 

2022 Asgari ücret konusunda geçtiğimiz günlerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin görüşmelerin yakın zamanda başlayacağını bildirmişti. Vedat Bilgin açıklamasında "Asgari ücret bir sosyal adalet mekanizması olarak işleyecek. Önümüzdeki dönemde asgari ücret görüşmelerine başlayacağız. Asgari ücret sadece düşük gelirli grupların değil çalışma hayatında yer alan herkesin gelirine bir müdahale etme imkanıdır. Aynı zamanda asgari ücret bizim işsizlik sigortasından tutun bütün harcamalara kadar düzenleyici bir eşittir" açıklamasında bulunmuştu

2022 ASGARİ ÜCRET ZAM PAZARLIKLARI NE ZAMAN BAŞLAYACAK? 

2022 Asgari ücret zam pazarlıklarının Aralık ayı içerisinde başlaması bekleniyor. İşçi ve işveren sendikaları arasında gerçekleştirilecek toplantıların ardından 2022 yılında uygulanacak olan Asgari ücret tutarının ne kadar olacağına Aralık ayının son günleri içerisinde netleşecek.

MEVCUT ASGARİ ÜCRET NE KADAR? 

Covid-19 sürecinin ekonomik etkilerinin en yoğun olarak hissedildiği 2020 yılının ardından asgari ücret 2021, salgın koşulları dikkate alınarak enflasyonun yaklaşık 6,96 puan üzerinde yüzde 21.56 oranında artış yapılarak brüt 3.577,50 TL'ye yükseltilmişti. 2020 yılında yıllık enflasyon yüzde 14,6 olarak kayıtlara geçmişti.

Net asgari ücret ise 2.825,90 TL olarak belirlenmişti. 2021 yılında asgari ücret net düzeyde 501 lira, brüt düzeyde 634 lira artış kaydetmişti.

Asgari ücret 2022 ne kadar olacak? 2022 asgari ücret 3500 olur mu?

Milyonlarca çalışanın gözü kulağı asgari ücret zammında. Asgari ücretli çalışanlar sık sık internette zam tahminlerini araştırıyor. Özellikle asgari ücretin 3500 TL olma ihtimalinin olup olmayacağı araştırılıyor. Geçtiğimiz günlerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücret zammına ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Bilgin, "Demokratik ülkelerde toplumsal dengeleri düzenleyecek bir opsiyonu vardır. Bu bakımda da önümüzdeki günlerde asgari ücret sürecinde bu sosyal politika aracını en uygun şekilde kullanarak bilhassa örgütsüz çalışanların hayatlarını düzenleyecek bir netice elde edilmesi konusunda çalışacağız. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Asgari ücret bir sosyal adalet mekanizması olarak işleyecektir" ifadelerini kullandı.

Bu açıklamanın ardından Hak-İş zam talepleri konusunda açıklama yaptı. Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan, pandeminin etkilerinin azaldığı ve ekonominin hızla büyümeye devam ettiğini belirterek, "İnanıyoruz ki, işverenler bu büyümede en büyük paya sahip işçilere cömert davranacaklar. Biz konfederasyon olarak enflasyonun üzerinde bir zam oranı talep edeceğiz" dedi.

HAK-İş'in zam talebinin ardından Türk-İŞ'de beklentilerini açıkladı. Türk-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, "Asgari ücret önümüzdeki dönem hiç olmadığı kadar önemli. 45 senedir asgari ücreti konuşuyoruz. Bu sene 45 seneye bedel bir sene. Onun için toplumu tebessüm ettirecek, toplumu memnun edecek, bizim razı geleceğimiz bir tablo çıkarsa biz de altına imza atarız.   44 senede dört kere biz de alınan karara imza atmışız. İnşallah bu sene beşincisi olur” diye konuştu.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu aralık ayı içerisinde dört toplantı düzenleyecek. Komisyon dördüncü ve son toplantının ardından belirlenen rakamı açıklayacak. Aynı açıklamada 2022 AGİ miktarı da açıklanmış olacak.

Asgari ücret zam oranı tahminleri konuşulmaya başlandı. Enflasyonun 5-6 puan üzerinde zam yapılması bekleniyor. Bu zammın yapılması durumunda net asgari ücretin 3.447,60 TL'ye yükselmesi bekleniyor.

Ayşe Kara