Antalya Ticaret Sanayi Odası, kültürel ve coğrafi değerleri koruma altına alma çalışmaları kapsamında "Antalya Kabak Tatlısı”na da Coğrafi İşaret Tescil Belgesi aldı. Ticaret Odası Başkanı Çetin Antalya Kabak Tatlısı'nın Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmesi nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı:

“Anadolu toprakları kültürel ve coğrafi anlamda bize müthiş bir zenginlik sunuyor. Birçok değerimiz, ürünümüz bugüne kadar bu topraklarda hüküm sürmüş çok sayıda medeniyetin tortularını taşıyor. Coğrafi işaret işte bu değerlerin kendilerine has özellikleri koruma altına alma araçlarından birisi. Coğrafi işaret alarak benzersiz özelliklere sahip yöreye özel ürünlere farklılaşmanın katma değerini de yüklüyorsunuz. İyi bir sunum ve tanıtım kampanyasıyla da bu değeri daha da yukarılara taşıyorsunuz. Biz ilk olarak 2018'de Antalya Piyazı'na tescil belgesi aldık. Şimdi de Antalya Kabak Talısı, Türk Patent ve Marka Kurumu'nun Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni'nde yayımlandı. Bunun yanında Antalya'ya ait olan serpme börek, turunç ve bergamot reçellerinin de tescilleri için başvurularımızı yaptık, süreç devam ediyor. Başka yeni değerleri tespit edip koruma altına almak üzere de çalışmalarımız sürüyor.”

Antalya'da coğrafi işaretli 7 ürün bulunuyordu, kabak tatlısı ile bu sayı sekize yükseldi. Bu ürünler; Finike Portakalı, Antalya Tavşan Yüreği Zeytini, Korkuteli Karyağdı Armudu, Alanya Avakadosu, Alanya Gülüklü (Hülüklü) Çorba, Alanya Yenidünyası ve Antalya Piyazı.

Antalya Kabak Tatlısı Nasıl Yapılır?

Antalya Kabak Tatlısı Antalya ili ile özdeşleşmiş, yöre adı ile bilinirlik kazanmış ve yöreye özgü sunumu olan bir tatlıdır.
Antalya Kabak Tatlısı için; bal kabağını soyun, dilimleyin, toz şekerde bekletip ocakta pişirin, daha sonra ise üzerini kuzinede ya da fırında kızartın. Kızartılmış bal kabaklarının üzerine çifte kavrulmuş tahin dökün ve üzerine ceviz içi serpip tatlınızı hazır hale getirebilirsiniz.