Altın fiyatları eşi benzeri görülmemiş bir ralli yapıyor. Tarihi rekorları üst üste kıran altın fiyatları durmaya niyetli değil. Gün içinde 436 lirayı aşan gram altın, 438 lirayı gördü. Kısa süreli kar satışlarının ardından altın fiyatları bugün 437-439 lira bandında hareket ediyor. Çeyrek altın fiyatı da 727 liraya, Cumhuriyet altını 2,894 liraya yükseldi. Altın fiyatlarının daha da yükseleceği söyleniyor. Bugün özellikle piyasaların beklediği bir haber var. O haberle altın daha da yükselir deniyor. İşte altına dair uzmanlarından çok önemli analizler:

Altının gözü ABD'de : Ünlü Co/DAHA analizinde, ons altının kâr satışları ile karşılaştığına işaret edilerek, bugün ABD'den gelecek karara dikkat çekildi. Fed politika yapıcıları iki gün sürecek politika toplantısına Salı günü başladı ve bugün TSİ 21:00'de toplantı kararları açıklanacak. Fed Başkanı Jerome Powell TSİ 21:30'da basın toplantısı yapacak. Bu toplantıdan çıkacak kararın altın fiyatlarına 'lehta' yansıması olacak deniyor. Altına dair Co/DAHA analizi şöyle:
*"1,980 doların hemen üzerini gördükten sonra kâr satışlarının baskısını hissetmeye başlayan ons altın yeniden 1,950 doları aşmadan önce 1,910 dolar düzeyine kadar geriledi. Diğer taraftan dolar endeksinin ise 93.5 seviyesinin hemen altından destek bulduğunu görüyoruz.

Karar altını etkileyecek
*ABD Merkez Bankası (Fed) Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısından çıkacak kararlar altının yönü açısından oldukça önemli. *Fedin aşağı yönlü risklere vurgu yaparak güvercin mesajlar vermeye devam etmesi değerli metaller açısından lehte bir zemin yaratacaktır. Bunun yanında enflasyondaki olası yukarı yönlü eğilime tolerans gösterilebileceğine dair mesajların da altın fiyatlarına pozitif yansımasını bekleriz."

BNP Paribas Varlık Yönetimi Yatırım Hizmetleri Başkanı Garth Bregman, altın fiyatında yukarı hareketin kısa vadede durması için herhangi bir neden görmediğini söyledi. Bregman, 2000 dolar/ons civarındaki fiyatlarda bir konsolidasyon olabileceğini düşündüğünü de ifade etti.

Martin Place Securities İcra Kurulu Başkanı Barry Dawes de yaptığı değerlendirmede, altında çok, çok güçlü bir piyasa olduğuna işaret etti ve "İki yıllık süreçte altın fiyatının 3500 dolar/ons seviyesine gitmesini bekliyorum" diye konuştu.

2 bin doları aşar 2500 olur mu?
Commonwealth Bank of Australia'nın Madencilik ve Enerji Emtia Araştırmaları Direktörü Vivek Dhar, cari ivmenin sürmesiyle birlikte spot altın fiyatının birkaç ay içinde 2 bin dolar/ons seviyesini geçeceğini düşündüklerini söyledi.
-"Burada asıl soru, rallinin 2 bin dolar sonrasında ne kadar devam edeceği" diye konuşan Dhar, ABD'nin faizleri sıfırın altına indirmesine yol açacak bir durum ortaya çıkması halinde altın fiyatının 2500 dolar/ons gibi seviyeleri görebileceğini düşündüğünü vurguladı. Uluslararası piyasalarda spot altın sabah saatlerinde 1.944 dolar/ons seviyesinin test edilmesi sonrasında şu sıralarda 1939,02 dolar/ons seviyesinden işlem görüyor.

Gedik Yatırım Algoritmik İşlemler Müdür Yardımcısı Gizmen Nalbantlı'nın altın tahmini şöyle:
*“Ülkeler normalleşme sürecine girdi ancak vaka sayılarında yaşanan artış sonrası birçok ülkede yeniden kapanma ve karantinalar uygulanmaya başlandı. Şu anda yaşanan gelişmeleri değerlendirdiğimizde önümüzdeki dönemde altın fiyatının yükselmeye devam edeceğini ve yeni zirve görebileceğini düşünüyorum. 2021 yılında Ons altın 2.300 dolar, Gram altın ise 500 lira seviyelerine yükselebilir.”

Tera Yatırım Ekonomisti Enver Erkan'ın tahmini:
*“Hisse senetlerinde bir düzeltme yaklaşıyor, muhtemelen bunu da ABD’de seçim fiyatlaması ile beraber göreceğiz. Negatif reel faiz oranları ve başta ABD Merkez Bankası (Fed) olmak üzere merkez bankalarının genişlemesini sürdüreceği beklentileri geniş perspektifte de altın ve gümüşte daha yüksek seviyeler göreceğimize işaret ediyor”