Azerbaycan'ın işgal altındaki topraklarını kurtarmak için Ermenistan'a yönelik başlattığı operasyon sürüyor.

Ermenistan işgali altındaki Ağdere'nin Madagiz bölgesinde yaşanan yeni gelişmeyi Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, sosyal medya hesabından duyurdu.

Aliyev, Madagiz bölgesinin tamamen Ermenistan'ın işgalinden kurtarıldığını duyurdu. Aliyev, paylaşımında “Madagiz bizimdir, Karabağ Azerbaycan’dır” ifadelerini kullandı.

7 KÖY DAHA GERİ ALINDI

Twitter hesabından Madagiz’in adının Suqovuşan olarak değiştirildiğini duyuran Aliyev, cephe hattındaki son gelişmeleri de aktararak Terter’de 1, Cebrayil’de 5 ve Füzuli’de 1 köyün daha Ermenistan işgalinden kurtarıldığını belirtti. İşgalden kurtarılan bölgelere ilişkin görüntüler Azerbaycan Savunma Bakanlığı tarafından paylaşıldı.

“ERMENİ LİDERLİĞİ MÜZAKERE SÜRECİNİ ANLAMSIZ HALE GETİRDİ”

Aliyev, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bir mektup gönderdi. Aliyev, mektubunda şu ifadeleri kullandı:

* 27 Eylül’de Ermenistan, Azerbaycan’a karşı bir askeri provokasyon daha başlattı.

* Ermeni silahlı kuvvetleri, çeşitli yönlerden ağır toplar dahil olmak üzere çeşitli silahlar kullanarak yerleşim yerlerimize ve askeri mevzilerimize ateş açtı.

* Bu provokasyon sonucunda askerlerimiz, 2'si çocuk 19 sivil hayatını kaybetti, 55 sivil de yaralandı.

* Azerbaycan ordusu bir karşı saldırı başlattı. Bu Ermenistan’ın Azerbaycan’a karşı askeri provokasyona başvurduğu ilk olay değil.

* Temmuz-Ağustos aylarında yapılan askeri provokasyonlar ve yabancı vatandaşların işgal altındaki Azerbaycan topraklarına yasa dışı olarak yerleştirilmesi, Ermenistan’ın saldırgan politikasından vazgeçmediğini göstermektedir.

* Ermeni liderliği, ‘Dağlık Karabağ Ermenistan ve meselesi' gibi ifadelerle müzakere sürecini anlamsız hale getirdi.

* Ermenistan’ın Azerbaycan’a karşı bir sonraki askeri provokasyonunun ilk saatlerinden itibaren kardeş Türkiye Cumhuriyeti, bu hain saldırı eylemini her düzeyde şiddetle kınadı.

* Konuyla ilgili çok açık ve sert açıklamalarınız, Azerbaycan’ın haklı davasında yalnız olmadığını bir kez daha gösterdi.

* İlgili Türk hükümet kurumlarının başkanları, milletvekilleri ve halk konuya sağlam ve net bir tavır koydular.

* Türk kardeşlerimizden her gün çok sayıda destek mektubu alıyorum.

* Bütün bunlar Azerbaycan-Türk birliğinin bir başka açık örneğidir ve Azerbaycan halkı tarafından çok değer görmektedir.

* Kendim ve Azerbaycan halkı adına sizlere ve kardeş Türkiye halkına bu destek için teşekkür ediyorum.

PAŞİNYAN: ÇOK FAZLA ZAYİATIMIZ VAR

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, halka sesleniş konuşmasında çok fazla zayiatlarının olduğunu ifade etti.

Devlet Başkanlığına ait sosyal medya hesaplarında Rusça, Ermenice ve İngilizce olarak yayınlanan konuşmada Paşinyan'ın oldukça gergin olduğu gözlemlendi.

Başbakan Paşinyan, “Gönüllülerimiz ile kutsal toprakları kurtarmak için başlattığımız savaşın üzerinden 1 hafta geçti. Çok fazla sivil ve askeri kaybımız var ancak düşman stratejimizi hala çözemedi. Askerlerimiz ve gönüllülerimiz hiçbir çabadan kaçınmıyor ve eşi benzeri görülmemiş kahramanlık örneği gösteriyor” diyerek halkına moral vermeye çalıştı.

ERMENİSTAN’A AİT TANKLAR VURULMUŞTU

Azerbaycan-Ermenistan arasında çatışmaların devam ettiği temas hattında Ermeni ordusuna ait hedefleri vurdu. Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermenistan ordusuna ait hedeflerin vurulma anına ilişkin görüntüleri yayınladı. Görüntülerde, Azerbaycan ordusunun SİHA'larla Ermenistan ordusuna ait tank ve askeri araçları imha ettiği anlaşılıyor.

BEYAZ BAYRAKLA TESLİM OLMUŞLARDI

Azerbaycan ordusu çeşitli yönlerde hareket ederek ve yeni üsler kurarak Ermenistan güçlerinin bulunduğu bölgeleri temizleyerek ilerliyor.

Ermenistan askerlerin beyaz bayrak sallayarak teslim olmasına ilişkin fotoğraflar yayınlandı. Fotoğraflarda bir grup Ermenistan askerinin ellerindeki beyaz bayrakla teslim olduğu ve Azerbaycan askerleri tarafından esir alındığı görülüyor.