Kamudanhaber- Özel haber

Bugüne kadarki son 3 toplu sözleşme, kamuda çalışan memurları temsilen Kamu Görevlileri Heyeti Başkanı sıfatıyla Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın Başkanlığındaki heyetler tarafından yürütüldü.

2015 yılında, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın’ın Kamu Görevlileri Heyet Başkanı olduğu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in de Kamu İşveren Heyet Başkanı olduğu 2016 ve 2017 Yıllarını kapsayan 3. Dönem Toplu Sözleşmede:

- 2016 yılında ilk 6 ay için %6, ikinci 6 ay için %5 oranında maaş zammı, artı enflasyon farkı kadar ilave zam yapıldı.

- 2017 yılında ilk 6 ay için %3, ikinci 6 ay için %4 oranında maaş zammı, artı enflasyon farkı kadar ilave zam yapıldı.

2015 Yılı Ağustos’unda imzalanan 3. Dönem Toplu Sözleşme Sürecine Ali Yalçın’ın ayağa kalkması damga vurmuştu. Teklifi müzakere edilmez bulup masayı terk eden Ali Yalçın: “Kasa açılırsa bizim de telefonumuz açık.” açıklamasını yapmış ve ayağa kalkarak masayı terk etmişti. Rakip sendikalar ise Ali Yalçın’ı mizansen bir tiyatro oynamak ve şov yapmakla suçlamıştı.

2015 yılında, KESK’in Toplu Sözleşmeler Eylül-Ekim ayına ertelensin teklifi karşısında da Ali Yalçın: “…Yasa var, masa var, kasa var. Niçin toplu sözleşmeler ertelensin? Bir ay içinde devletin kasasına yeni kaynaklarlar mı girecek? Masanın tarafları mı değişecek? Yasa mı değişecek? Hayır… “Yasa var, kasa var, masa ise kurulacaktır.” tepkisini koymuştu.

2017 yılında, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın’ın Kamu Görevlileri Heyet Başkanı olduğu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu’nun da Kamu İşveren Heyet Başkanı olduğu, 2018 ve 2019 Yıllarını kapsayan 4. Dönem Toplu Sözleşmede:

- 2018 yılında ilk 6 ay için %4, ikinci 6 ay için %3,5 oranında maaş zammı, artı enflasyon farkı kadar ilave zam yapıldı.

- 2019 yılında ilk 6 ay için %4, ikinci 6 ay için %5 oranında maaş zammı, artı enflasyon farkı kadar ilave zam yapıldı.

2017 yılındaki 4. Dönem Toplu Sözleşmede son dakikada atılan imzayla, 2018 yılı ikinci yarısı için alınan %3,5 oranındaki zam oranının buçuklu kısmı sendika literatürüne geçerek yoğun tepki toplamıştı.

2019 yılında, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın’ın Kamu Görevlileri Heyet Başkanı olduğu, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un da Kamu İşveren Heyet Başkanı olduğu, 2020 ve 2021 Yıllarını kapsayan 5. Dönem Toplu Sözleşme Ali Yalçın tarafından imzalanmamış, Kamu Görevlileri Hakem Kurulunca, Kamu Görevlilerinin Maaşlarına;

- 2020 yılında ilk 6 ay için %4, ikinci 6 ay için %4 oranında maaş zammı, artı enflasyon farkı kadar ilave zam yapıldı.

- 2021 yılında ilk 6 ay için %3, ikinci 6 ay için %3 oranında maaş zammı, artı enflasyon farkı kadar ilave zam yapıldı.

2019 yılında gerçekleşen 5. Dönem Toplu Sözleşme sürecinde, Yetkili Konfederasyon Memur-Sen, hükûmetin teklifini yetersiz buluyor: “81 ilde 'Emeğe Saygı, Adalete Davet' Eylemi.” sloganıyla 81 ildeki teşkilatlarıyla basın açıklaması yapıyordu. Bu süreçte Memur-Sen Konfederasyonu Ali Yalçın Başkanlığında Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı önünde “Cüzdan”lı eylem gerçekleştiriyordu. Konuşmasına: “6-7 saat süre kaldı. 6 saatte hangi konuyu konuşacağız.” diyerek başlayan Ali Yalçın konuşmasının devamında: “Ekonomik anlamda bir sıkıntı olursa kamu görevlileri olarak kendi konfederasyonuma yapacağım çağrı; bizim 1 maaşımızı kesin, bu ülke rahatlayacaksa rahatlasın” açıklamasını yapıyordu.

Eylemin sonunda Ali Yalçın yanındakilerle birlikte ellerindeki boş cüzdanları meydana fırlatıyorlardı. Hatırlanacağı üzere 2019 yılındaki toplu sözleşme süreci Kamu Görevlileri Heyet Başkanı ve Memur-Sen Konfederasyonu Genel Başkanı Ali Yalçın’ın toplu sözleşmeyi imzalamaması üzerine Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararıyla uygulanmıştı.

2021 yılında da, yine Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın’ın Kamu Görevlileri Heyet Başkanı olduğu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in de Kamu İşveren Heyet Başkanı olduğu, 2022 ve 2023 Yıllarını kapsayan 6. Dönem Toplu Sözleşme süreci başladı.

Hükûmet bu kez masaya: "2022 yılı için ilk 6 ay için yüzde 5, ikinci 6 ay için yüzde 6 ve enflasyon farkı. 2023 ilk 6 ay için yüzde 6, ikinci 6 ay için yüzde 6 ve enflasyon farkı" teklifiyle geldi. Hükûmet teklifinde 2022 için enflasyon farkına ilave olarak refah payından söz edilmezken; 2023 için sendikalarla refah payının müzakere edilebileceğini, ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2018 seçimleri esnasında bazı memur gruplarına vadettiği ve memurların merakla beklediği 3600 ek gösterge konusunu da bu Toplu Sözleşme sürecinde çözmek niyetinde olduklarına yer verildi.

Memur-Sen ise 2021 yılında masaya: “1 Ocak 2022’den geçerli olmak üzere %21, 1 Ocak 2023’den geçerli olmak üzere %17 zam talebinde bulundu. Memur-Sen, bu teklifine ilave olarak; iki yıl için toplamda %6 refah payı ve 5. Dönem Toplu Sözleşmenin zararlarının tazmini için 600 TL seyyanen zam, tüm kamu görevlilerinin 3600 ek göstergeden yararlandırılması…” talebiyle geldi.

Süreç, Memur-Sen’in hükûmetin teklifini yetersiz bulması sonucunda; Memur-Sen’in bugün saat 18.00’da Başkent Ankara’daki eylemiyle devam ediyor…