TÜİK verilerine göre Ocak-Mayıs döneminde enflasyon yüzde 6,38 oldu. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, memura ilk 6 ay için verilen yüzde 3’lük zammın daha Mart’ta eridiğini belirterek, “Bu rakamsal tablonun ifade olarak özeti; enflasyon hem maaşları eritmeye hem gelirde kayıp üretmeye hem de giderler için ayrılan tutarları büyütmeye devam ediyor” dedi ve seyyanen zam talep etti.

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, memurun 5’inci dönem toplu sözleşmede aldığı zam ile enflasyon karşısında ezildiğini ifade etti. Yalçın, “Bu oranlar itibariyle kamu görevlilerinin ilk altı aylık yüzde 3’lük maaş artışı enflasyonun 3,38 puan gerisinde kaldı. Bu rakamsal tablonun ifade olarak özeti; enflasyon hem maaşları eritmeye hem gelirde kayıp üretmeye hem de giderler için ayrılan tutarları büyütmeye devam ediyor, şeklindedir” diye konuştu. Kamu görevlilerine yapılan zammın Mart ayı itibariyle eridiğinin altını çizen Yalçın, “Kamu görevlilerinin 1 Ocak itibariyle maaşlarına yapılan yüzde 3’lük artış, Mart ayından itibaren hükmünü yitirmiş ve eksiye düşmüştür. Nisan ayını kamu görevlileri enflasyon karşısında toplamda yüzde 2,45’lik bir kayıpla kapatmıştır. Mayıs ayı sonu itibariyle kamu görevlilerinin 1 Ocak 2021 tarihindeki bin TL’si ise 939,81 TL’ye düşmüştür. Kamu görevlilerinin maaş ve ücretlerinde Temmuz ayında yüzde 3 normal artış, yüzde 3,38 ise enflasyon farkı artışı yapılacak” ifadelerini kullandı.

SEYYANEN ZAM İVEDİLİKLE ELE ALINMALI

Merkez Bankası’nın Mayıs ayı beklenti anketinde 2021 yılı için enflasyon beklentisinin yüzde 13,81 olduğunu hatırlatan Yalçın, 5’inci dönem toplu sözleşmede alınan zam kararının yüzde 2,3 katı olduğunun altını çizerek, “En düşük devlet memurunun beş ayda maaşında 250,25 TL, gelirinde 790,7 TL tutarında kayıpla karşı karşıya kaldığı gerçeğinin gerekleri eksiksiz şekilde yerine getirilmelidir.  1 Ocak 2021’den geçerli seyyanen zam hiç vakit kaybetmeden hayata geçirilmeli, 1 Temmuz itibariyle enflasyon farkı ve ikinci altı aya mahsus artış yanında Merkez Bankası’nın yılsonu beklentileri dikkate alınarak ilave seyyanen zam konusu ivedilikle ele alınmalıdır” diye konuştu.