İLÇE TEMSİLCİLİKLERİ…

Eğitimciler Birliği Sendikası Tüzüğü 2018

Temsilcilikler

Madde 45.    (1) 4688 sayılı Kanunun 18’inci maddesine göre şube açmak için yeterli üye sayısına ulaşılamayan ya da Genel Yönetim Kurulunca şube kuruluşunun ekonomik, etkin ve verimli olamayacağına karar verilen il, ilçe, belde ve üniversitelerde, üyeler arasından yönetim kurulu belirlenmek suretiyle Genel Yönetim Kurulu kararıyla temsilcilikler oluşturulur. Temsilcilikler, Genel Yönetim Kurulu kararı ile yetkilendirilir.

(2) Genel Yönetim Kurulu kararıyla kendilerine doğrudan avans gönderilmesine karar verilen temsilcilikler çalışmalarını Genel Merkeze, diğer temsilcilikler ise bağlı bulundukları şubeye bağlı olarak yürütürler.

(3) Temsilciliklerin belirlenmesine, çalışmalarına, görevden alınabilmelerine, şubelerle idari ve mali ilişkilerine ve diğer konulara ilişkin usul ve esaslar Genel Yönetim Kurulu tarafından yürürlüğe konulacak yönetmelikle düzenlenir.

Eğitimciler Birliği Sendikası Tüzüğü 2019

Temsilcilikler

Madde 45.      (1) 4688 sayılı Kanunun 18’inci maddesine göre şube açmak için yeterli üye sayısına ulaşılamayan ya da Genel Yönetim Kurulunca şube kuruluşunun ekonomik, etkin ve verimli olamayacağına karar verilen yerlerde[57], üyeler arasından yönetim kurulu belirlenmek suretiyle Genel Yönetim Kurulu kararıyla temsilcilikler oluşturulur. Temsilcilikler, Genel Yönetim Kurulu kararı ile yetkilendirilir.

(2) (Mülga)  (16.02.2019 – VI. Olağan Genel Kurul)

(2) (Değişik Fıkra: 16.02.2019 – VI. Olağan Genel Kurul) Temsilciliklerin kuruluşuna,  yönetimlerinin belirlenmesine,  görevden alınmalarına,  temsilcilik coğrafi alanı içindeki üyelerin Sendika ve Şube Genel Kurulu delegeliğine yapacakları başvurulara,  temsilciliklerin sendikal faaliyetlerinde,  idari ve mali iş ve işlemlerinde kime bağlı olacaklarına ilişkin usul ve esaslar genel yönetim kurulu tarafından yürürlüğe konulacak ilgili yönetmeliklerde düzenlenir.”

Görüldüğü üzere, 16. 02.2019 tarihinde gerçekleşen Eğitim-Bir-Sen 6. Olağan Kongresinde, Eğitim-Bir-Sen Tüzüğünde yapılan değişikliklerden biri de “Temsilcilikler” başlıklı 45. Maddedir. Bu değişiklikle, mülga olan 2. Madde ve 3. Madde birleştirilmiş görünüyor. 16.02.2019 tarihindeki değişiklikle getirilen hükümler çok açık. Eğitim-Bir-Sen’de bugüne kadar, ilçe temsilcilikleri seçimle belirlenir ardından teamüller gereği seçimi kazanan liste şube tarafından genel merkeze yetkilendirilmesi için teklif edilirdi. Genel merkez de bu listeyi onaylar ve yetkilendirirdi. İlçe yönetimleri, şube ve genel merkezde olduğu gibi delegelerce değil doğrudan demokrasi işletilerek doğrudan üyenin oyuyla belirlenirdi. Üyenin ilçe yönetimini doğrudan seçmesinde ne gibi bir sakınca görüldü ki “üyenin doğrudan seçim yetkisinin” elinden alınması şeklinde anlaşılmaya müsait bir değişikliğe tüzük değişikliğine gidildi.

İddialar; değişik 2. Fıkradaki “…idari ve mali iş ve işlemlerinde kime bağlı olacaklarına ilişkin usul ve esaslar genel yönetim kurulu tarafından yürürlüğe konulacak ilgili yönetmeliklerde düzenlenir.” hükmünden yola çıkılarak seçimler zamanında çıkarılacak bir “Seçim Yönetmeliği” ile bu yetkinin şube başkanlarına verileceği yönünde…

Üyenin doğrudan seçim yetkisinin elinden alınarak, delege demokrasisine dayalı temsili demokrasiye geçilmesi ve ilçe temsilcisi atamasının genel merkezden maaşlı profesyonel şube başkanlarının inisiyatifine bırakılması, Eğitim-Bir-Sen için bir dönüm noktası olma potansiyeli taşımaktadır. Bu iş, çok su götürür. Bizden uyarması…

Eğitim Bir Sende İlçe ve Şube Seçimleri 2022 Ekim-Kasım aylarında yapılacak. 

Umarız, biz yanılıyoruz…

Detay ve analizler bir başka yazıda inşaallah…

Eğitim-Bir-Sen Genel Merkezi’nin bu konuda yapacağı açıklamayı da siz değerli takipçilerimize ulaştıracağız.

KAYNAK: AJANSKAMU